Garten Balaton – Idén is megrendezik a kortárs művészeti fesztivált

A Balaton északi partjának négy településén, Lovason, Felsőörsön, Csopakon és Alsóörsön rendezik meg idén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. Az augusztus 5-én kezdődő tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam középpontjában a kortárs képző- és fotóművészet áll.


A négy település kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és csaknem 40 program várja a látogatókat augusztus 5. és 14. között – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a negyedik alkalommal megvalósuló Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében szervezik meg.

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára.
A vásárt és a kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő program követi. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet aktuális kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók szerepelnek. A tárlatvezetéseken a legújabb művészeti trendeket ismerhetik meg a résztvevők.

A lovasi Nagy Gyula Galériában 50 művész több mint 200 alkotását tekinthetik – és vásárolhatják – meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok célja, hogy hazai fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak be, amelynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról.

A Nagy Gyula Galéria kertjében augusztus 8-tól 12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6-12 éves korosztály tagjait.

Ugyanezen a helyszínen Szabad a pálya címmel 25 grafikus alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítást a lovaspályán, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják az érdeklődők előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A Kultúrházban Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók.

Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török-házban a Capa Központ programja valósul meg több mint 20 alkotó közreműködésével. Köztéri fotókiállításokon és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlaton a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetéseket, tárlatvezetéseket, irodalmi programokat és filmvetítéseket is e téma köré szervezik.

A fesztivál részletes programja itt érhető el.