Füstölgő vendégek – hiába a tiltás, cigiznek a szállodákban (sonline.hu)

A nemdohányzók védelméről szóló törvény pontosan szabályozza, hogy hol tilos a dohányzás. Így a szabályozás bevezetése óta a szállodákban is csak a kijelölt helyeken szabad rágyújtani. Ám erre gyakran fittyet hánynak a vendégek.

 

Az országos tapasztalat az, hogy a külföldiek körében nem ismertek a dohányzásra vonatkozó szigorú szabályok. A somogyi szállodavezetők azonban arról számoltak be, hogy a hazai vendégek sem mindig követik a szabályokat, habár ismerik azokat. Igaz, a szakma véleménye is megoszlik arról, hogy lehet-e kialakítani a szállodákban dohányzószobákat.

– Leginkább a fürdőszobában szoktak rágyújtani – mondta el kérdésünkre Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketingvezetője. – Nem csak a külföldiekre, de a magyarokra is jellemző, hogy sunyiban rágyújtanak.

A leggyakoribb, hogy a mosdókagylóban nyomják el a cigarettacsikket, ezzel megégetve a felületét. De a szobában is vannak, akik pöfékelnek. – Ha a szobaasszonyok tapasztalják a napi takarítás során, hogy a vendég a szobában dohányzik, akkor először szólunk neki és megkérjük, hogy hagyja abba – magyarázta a zamárdi hotel marketingvezetője. – Ha ezzel nem megyünk semmire, extra takarítási költséget számolunk fel. Ugyanis a szobában annyi textília található, amely nagyon gyorsan magába szívja a dohányfüstöt, hogy azt csak alapos mosás és szellőztetés után tudjuk ismét használhatóvá tenni. Egy nem dohányos pedig könnyen megérzi a szobába lépve, hogy ott előtte rágyújtottak.

 

Az igényesség fokmérője

Kiss Annamária elmondta: úgy látják, hogy az egészséges életmód egyre inkább kezd elterjedni, s sokan inkább betartják a szabályokat, vagy leszoktak a füstölgésről. Csak a nagyon erős dohányosoknál jellemző, hogy a hálóban is cigarettáznak. – Azt gondolom, hogy az igényesség fokmérője is, hogy ne gyújtsanak rá ott, ahol alszanak – tette hozzá Kiss Annamária.

A siófoki Prémium Hotel Panorámában is gondot jelentenek a füstölgő vendégek. A szálloda egyik értékesítő munkatársa érdeklődésünkre elmondta: nagyon nehéz ellenőrizni, hogy betartják-e a szállóvendégek a dohányzásra vonatkozó szabályokat. Általában már becsekkolásnál a recepción megkérdezik, hogy rágyújthatnak-e a szobában. S miután az alkalmazottak közlik, hogy ez tilos, megkérdezik, hogy akkor az erkélyen lehet-e. Ebben a hotelben ott is tilos a cigarettázás, ám előfordul, hogy saját készítésű hamutartókkal a vendégek dohányzóhelyet jelölnek ki maguknak.

 

A Residenceben az erkélyen szabad

A siófoki Hotel Residenceben nem annyira jellemzőek a renitens dohányosok, tudtuk meg Hoffman Henrik szállodavezetőtől. – Számos helyen jelezzük, hogy tilos a dohányzás – mondta a szakember. – A szobában az asztalra még egy külön táblát is kihelyezünk, hogy felhívjuk a figyelmet erre. Hoffmann Henrik hozzátette: a szállodai szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy lehet-e dohányzó szobát kijelölni az épületben, mivel sokan úgy vélik: a hotelszoba magánterület.