Füreden ismét fizetni kell a parkolásért (balatonfured.hu)

Március közepétől ismét fizetni kell Balatonfüreden a parkolásért. Jelentős változás, hogy a Huray utcai parkoló fizetőssé vált, a sétáló utcává váló Blaha Lujza utcában pedig tilos lesz a megállás. A díjak nem változtak, de két utca drágább zónába sorolódott.


Idén március 15-től október végéig kell fizetni Balatonfüreden a parkolásért. A 250 férőhelyes Huray utcai parkoló fizetőssé vált, itt óránként 200 forintba kerül ezentúl a parkolás.

A Blaha Lujza utcában tilos lesz a megállás, az utcából teljesen ki szeretnék szorítani a parkoló autókat, ez a szezon jelentős részében sétáló utcaként funkcionál majd. A Honvéd-, illetve a Borsos utcákat átsorolták a legdrágább parkolási zónába, itt 300 forint a parkolási díj. A felső városrészben továbbra is 140 forintba kerül óránként a parkolás.

– Jelentős változás, hogy fizetni kell a Huray utcai nagy parkolóban, a balatonfürediek azonban használhatják itt a bérletüket, aminek a díja nem változik, 2900 forint egy évre. A Kisfaludy strand valamint a kemping előtti kiépített, ingyenes nagy parkolók továbbra is rendelkezésre állnak, ezek a 71-es főútról könnyen megközelíthetőek, és gyalogosan sincsenek messze a frekventált parti résztől – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Somogyi László, a parkolásért felelős Probio Zrt.-től.

A füredi lakosok tehát az éves lakossági bérletet 2900 forinttért válthatják ki, idén is gépjárművenként lehet igénybe venni az éves parkolási jogosultságot, azaz akinek több autó van a nevén és nincs semmilyen adótartozása, akár mindegyik autójára kérhet bérletet. A lakossági és mélygarázs bérletek már kaphatók a Probio Zrt. irodájában.

A mobiltelefonon keresztül történő fizetésre továbbra is minden parkolóban van lehetőség, sőt a szezonban várhatóan már egyes parkolókban bankkártyával is lehet majd fizetni.
A parkolási rendszer működtetésével, a díjak kiszabásával valamint a különböző zónák kialakításával továbbra is kettős a szándék: a település leglátogatottabb részének forgalom szabályozása illetve a reformkori városrész védelme.