Fürdőszoba-felújítás, új tévé pályázati pénzből (Halászbokor)

Közel két millió forint támogatást osztott ki szálláshelyek minőségi fejlesztésére pályázat útján Alsóörs Község Önkormányzata. A pályázat lebonyolításával a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesületet bízták meg. Az Alsóörs területén fizető szálláshelyet, illetve kereskedelmi szálláshelyet működtető társaságok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek pályázhattak, a megelőző három év alatt befizetett idegenforgalmi adójuk (IFA) erejéig. A Halászbokor című helyi újság bemutatta az egyik nyertest.

Lucskainé Hideghéti Ágneshez úgy járnak vissza a vendégek, mintha haza mennének. Van olyan német, de magyar család is, amelyik már öt-hat éve Áginál nyaral Alsóörsön. Mert ott olyan jó itt, csönd van és nyugalom, körös-körül szőlőskertek, lent a Balaton szemet gyönyörködtető látványa. Idén az első foglalás január 2-án futott be, márciusra általában már jórészt be van táblázva a nyár az alsóörsi Ágnes házban és apartmanban. A házigazdák, Ági a két fiával, mindent megtesznek annak érdekében, hogy jól érezzék magukat a vendégek náluk. Folyamatosan korszerűsítik a szálláshelyet, most az önkormányzat IFA-pályázatán fürdőszoba fejlesztésre és egy tévé készülék beszerzésére nyertek támogatást, aminek igazán örülnek, egy kicsit a munkájuk elismerésének is tartják. Ági vallja, hogy haladni kell a korral, a vendégek teljes kényelmet és esztétikus környezetet akarnak. Ezt meg is kapják, sőt ennél többet is. Itt a férfiakat egy kis kupica pálinkával, a nőket illatos levendula zsákkal várják.

Az udvar gondozott, a nagy füves területen a gyerekeknek hintát, csúszdát, homokozót állítottak. Ideális a hely grillezésre, a szabadban sütögetésre, amit semmiképpen sem hagynának ki a családok, illetve a baráti társaságok, hiszen része a teljes ellazulás rituáléjának. Ági nyugdíjas óvónőként gyerekfelügyeletet is vállal, ha igénylik a szülők, nyugodtan rábízhatják a csemetéiket, jó kezekben lesznek. Ági tapasztalata szerint egyre több a hazai vendég, viszont rövidebb ideig maradnak, mindössze 2-3 napig, legfeljebb utána még visszajönnek. Elsősorban strandolni jönnek, de esténként a szórakoztató programokat is szívesen látogatják. Újabban nagy a választék különféle műsorokból Alsóörsön, unalomról szó se lehet. Ágiék 2001 óta foglalkoznak szálláshely szolgáltatással, nagyon szeret emberekkel találkozni, barátkozni, amióta nyugdíjas, most tud erre figyelni igazán, hogy a turizmusban mennyi barátság, mennyi szép pillanat van. Hogy miért? Talán mert itt a Balatonnál mindent magasabb hőfokon él meg az ember. Szerencsénk van, mondja Ági, hogy itt élünk: gyönyörű a természet, isteniek a borok, szépek a hagyományaink, nyugalom és csönd van. „Ennek az ajándéknak legalább egy részét igyekszünk továbbadni.”