Furcsa választ adtak a katasztrófavédők az illegális vízilétesítmények ügyében

Ki foglalkozik az illegális balatoni stégek, -feltöltések,- kikötők felszámolásával? – teszik fel egyre gyakrabban a kérdést hírportálunknak, mivel évek óta nincs igazán látszatja az ilyen hatósági fellépéseknek. A Balaton medergazdájának számító vízügytől azt az információt kaptuk, hogy ezekben az ügyekben hatósági jogkörrel a katasztrófavédők rendelkeznek, így az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) fordultunk kérdéseinkkel. Az OKF 28 nap alatt elkészült, ma megérkezett válasza furcsára sikerült. Nincs sok köze a feltett kérdésekhez, így azokat újra elküldtük, érdemibb választ remélve.

 

Az OKF szóvivőjéhez augusztus 5-én elküldött levelünk:

“A Balatonon egyre több problémát okoznak az illegális bejárók, -kikötők, feltöltések. A vízügytől Önökhöz irányítottak, mint illetékesekhez. Az alábbi kérdésekre szeretnénk választ kapni:

  • 1.) Az elmúlt öt évben hány határozatot hoztak illegális bejárók, – kikötők, illetve -feltöltések felszámolásáról, és hány esetben sikerült ezeknek érvényt szerezni?
  • 2.) Mi a legfőbb akadály, probléma az illegális bejárók, illetve stégek, kikötők, feltöltések felszámolásában?
  • 3.) Balatonfenyves polgármestere azt nyilatkozta, több mint 30 illegális bejáró, illetve stég ügyében tett bejelentést a vízügynél, majd Önöknél még év elején, de nem történt intézkedés egy esetben sem, és érdemi választ sem kapott. Így van-e? 
  • 4.) Balatongyörökön évekkel ezelőtt mintegy 400 négyzetméternyi, a Horgász utcai DRV-terület szomszédságában történt illegális feltöltésről tettek bejelentést. Információink szerint Önök hoztak határozatot az elbontásról, de a vízügynek nincs pénze, embere, vagy eszköze a végrehajtáshoz, így ma már építmény is került a területre. Pontosak-e az üggyel kapcsolatos információink, és háborítatlan maradhat-e a jövőben is egy ekkora illegális feltöltés és az építmény?”

 

A konkrét kérdésekre ezt a választ kapta a szerkesztőségünk:

“A kérdésben szereplő stégek, bejárók, azaz víziállások nem vízjogiengedély-köteles vízilétesítmények, azok telepítése a mederkezelő hozzájárulásával történhet (állami tulajdonban lévő víztestek esetében a mederkezelői jogokat a vízügyi igazgatóságok gyakorolják). Amennyiben a mederkezelőtől erre vonatkozó kezdeményezés érkezik, a vízügyi hatóság a vonatkozó speciális ágazati szabályok alapján a kezelői hozzájárulás nélkül vagy nem megfelelő módon létesített víziállások eltávolítására kötelezi a létesítőt. Ha a kötelezésnek a létesítő nem tesz eleget, a hatóság a kötelezésben foglaltak végrehajtását elrendeli (ekkor szükség esetén a mederkezelő – a létesítő költségére és terhére – távolítja el az illegális ingóságot). Mindemellett a hatóság végrehajtási bírság kiszabásáról is rendelkezhet.

A fenti jogszabályból fakadó kötelezettség alapján a területileg illetékes vízügyi hatóság a mederkezelő megkeresése alapján minden esetben lefolytatja a szükséges hatósági eljárásokat a jogszerű állapot helyreállítása érdekében.

Az elmúlt években a Balaton 43 településére vonatkozóan megjelent az érintett területek lehatárolásáról és vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek elfogadásáról szóló TNM-rendeletek meghatározzák azon kötelezettségeket és fejlesztési célokat, amelyek mind az érintett önkormányzatokra, mind a tulajdonos magánszemélyekre, valamint a hatáskörrel rendelkező hatóságokra nézve is irányadóak. Ezen rendeletek a helyi építési szabályzatokba és településrendezési tervekbe beépültek.

Tisztelettel:

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kommunikációs Szolgálat”

 

Ha valaki nem akar fáradni a válasz értelmezésével, az ne is tegye, mert nincs sok köze a kérdésekhez. Az OKF leírta mi a hatóság dolga, amit köszönünk. Továbbra is várjuk a konkrét kérdéseinkre a konkrét válaszokat, amiből kiderülhet, miként teszik a dolgukat.