Francia klub alakult Gyenesdiáson (zaol.hu)

Gyenesdiáson maga az ötletgazda, Hernandez Erzsébet sem számított ekkora érdeklődésre: közel huszonöten gyűltek össze a francia klub alakuló ülésére, melynek a Klubkönyvtár adott otthon néhány napja.

Magyarországon született, sokáig Franciaországban élt, majd egy éve francia férjével költözött a környékre Hernandez Erzsébet, a klub alapítója.

– Gyorsan megismerkedtünk itt franciákkal és frankofonokkal, azaz franciául beszélőkkel – magyarokkal, belgákkal, svájciakkal. Sokan vannak olyanok is, akik nagyon szeretik Franciaországot, a kultúrát és a nyelvet. Mindannyian szívesen beszélgetnének egymással ezen a nyelven – idézte fel a francia klub létrehozásának ötletét.

Az alakuló ülésen 24-en érkeztek, távolabbi településekről is. Havonta találkoznak: legközelebb, május 3-án a gyenesdiási Pásztorházat és avar kiállítását nézik meg, nyáron a helyi Darnay pincében találkoznak közös piknikre, főzésre, ismerkednek a török kori pince történetével – hiszen az is cél, hogy a franciák jobban megismerjék a magyar kultúrát. Más települések programjaira is ellátogatnak majd együtt, s segítik a magyarul nem beszélő tagokat a nyelvi nehézségek leküzdésében.