Főúri szállóból szocreál diszkó lett, azóta senki nem nyúlt hozzá: gazlepte az egykori luxushotel Fonyódon (blikk.hu)

Közel harminc éve, a kilencvenes évek elején zárt be az egykor szebb napokat is látott fonyódi Sirály Szálló, a festői kilátással rendelkező ikonikus épületről pedig túlzás nélkül állítható, hogy azóta az enyészeté lett – írja a blikk.hu. Pedig két évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy az ingatlan tulajdonosa jelentős pályázati forrásból újjáépítené, látszólag ebből ez idáig azonban nem valósult meg semmi. (A HírBalaton itt számolt be a szálló korábbi megmentési terveiről, és állapotáról fotókkal.) A tulajdonos a felújítás engedélyére vár.

Mintha Csernoblit látnánk, pedig ez Fonyód / Fotó: Grnák László

A híres fonyódi magaspart és villasor végén régóta így néz ki a Sirály Szálló (Fotó: Grnák László(blikk.hu)

A Monarchia idején épült Sirály Szálló a balatoni vendéglátás egyik legrégebbi és a környék legfelkapottabb hotelének számított. A Fittler Kamil műépítész által megálmodott, majd 1905-ben Zichy Béla gróf felügyelete alatt megépült Sirály Szálló fő funkciója a felső középosztály kiszolgálása és a számára igényes szállás és szórakozási lehetőség biztosítása volt – írta korábban a Szellemvárosok Magyarországon nevű Blog.A szállodarész mellett kialakításra került az éttermi, az italozó és a báli rész is, ahol jobbára tehetősebbek ütötték el az időt. A elkövetkezendő évtizedekben a helyi társasági élet központja lett, itt tartották például a híres fonyódi Anna-bált is. A szállónak rendszeres vendégei voltak a köztisztviselők és politikusok is. 1963-ban az épületet átformálták, és az otthonosabb megjelenés helyett az akkori kornak megfelelően szocreál külsőt kapott, a báltermi részt pedig diszkóvá alakították. A szálloda a hetvenes években élte az aranykorát: nappal étterem és büfé, este pedig szórakozóhely működött itt. A diszkó tetőteraszán napernyők és napozóágyak voltak elhelyezve.

A Balaton egykor legfelkapottabb hotelét az elmúlt évtizedek során teljesen kifosztották és szétverték, az ablakokat kitörték. Az összegraffitizett szállodában még hajléktalanok is laktak. Sokáig kérdéses volt, hogy az épületnek mi lesz a sorsa, de szinte napra pontosan két éve ilyenkor a város polgármestere örömhírt jelentett be a közösségi oldalán.

“A tulajdonos a helyszínen tájékoztatott arról, hogy megújul a Sirály szálló! Nyertes pályázati forrás áll rendelkezésére, hogy a újjáépítése után újra szállodaként üzemeljen a legendás épület Fonyódon!” – írta Hidvégi József. Ezt az információt akkor a térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila is megerősítette. „A tulajdonosa hamarosan teljesen újjá fogja építeni a Sirály szállót! Jelenleg szerződéskötés van és a kiviteli tervek készülnek. Pár hete nyert a tulajdonos pályázati forrást a felújításra, szép szálloda lesz belőle! Örüljünk annak, hogy hamarosan megújul!”
Nyilatkozott a szálloda tulajdonosa

 Az ügyben kereste a Blikk a város polgármesterét, de Hidvégi József ezúttal nem kívánt nyilatkozni. Sikerült elérnie a Blikknek a szálloda tulajdonosát, Kanizsai Gábort is, aki közölte: az engedélykérelem az építési hatóságnál van. Jelenleg azt várják, hogy megadják rá az engedélyt. A helyiek vegyes érzésekkel fogadják a szálló felújításának hírét. Nem mindenki van elragadtatva az ötlettől – írja a lap.

– Mi szeretjük, hogy nyugalom van, ezért jobban örülünk a romnak. Ha lenne egy szálloda, télen-nyáron mászkálnának az emberek. Lehet, hogy mások örülnének a rengeteg turistának, de mi jól megvagyunk így, de ez az én véleményem – mondta a Vasárnapi Blikknek a közelben élő Tamás, aki a húszas éveiben többször is járt a szálloda épületébe szórakozni. – Miután a hotel megszűnt, a mellette lévő épületben még egy darabig üzemelt a diszkó, de aztán azt is becsukták – tette hozzá.