Főszerepben a méz (Keszthelyi Tv)

 

Különféle virágmézekkel és méhész felszereléssel is kedveskedtek az óvodásoknak a Mézes Reggelin Gyenesdiáson. A település második alkalommal csatlakozott a programhoz, amelynek célja a méz és az egészséges táplálkozás népszerűsítése.

A Mézes Reggeli nevű akció olyan tematikus foglalkozás kisiskolások és óvodások részére, mely során a kicsik megismerkedhettek a méhészek és a méhek munkájával is. A kezdeményezés 11 évvel ezelőtt indult útjára Szlovéniából. Hazánk 2014-ben csatlakozott a programhoz, és évről évre egyre több oktatási intézménnyel bővül a résztvevők száma. A kezdeményezés célja, hogy a helyi méztermelők felhívják a figyelmet a mézre, mint tápanyagforrásra, ugyanakkor hangsúlyozzák az egészséges étkezés fontosságát is.

„A méz tele van fontos ásványi és növényi vitaminokkal, ami az emberi szervezetnek nagyon fontos. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a gyerekek időben megismerjék ezeket a fontos összetevőket, amiket a méz tartalmaz. Ezért népszerűsítjük, hogy minél több mézet fogyasszanak a gyerekek.”  – hívta fel a figyelmet Németh Balázs méhész.

A gyenesdiási óvodások megismerhették a különféle virágokból készült mézeket. A termelők természetesen a kóstolóról is gondoskodtak, a méz mellett virágport, mézes kekszet és teát is kaptak az apróságok. A gyerekeknek nem ismeretlen a méz, hiszen az óvodában többször is esik szó erről a fontos táplálékról.

Világos Csabáné, a Gyenesdiási Óvoda és Bölcsőde vezetője arról beszélt, hogy náluk nem ismeretlen a méz, hiszen az óvodában többször is esik szó erről a fontos táplálékról. – “Kiemelt területünk az egészséges életmód a nevelési programunkban, úgyhogy nagyon örültünk, hogy ezzel is be tudtunk kapcsolódni ebbe a programba. Ezen kívül még máskor is fogyasztanak a gyerekek mézet, de most ezen a napon többet is megkóstolhattak egyszerre” – tette hozzá a pedagógus.

A mézkóstolgatás mellett a gyerekek a mézeskalács sütés titkaiba is bepillantást nyerhettek.