Fonyódon kóstoltak bele a katonaéletbe a gyerekek (sonline.hu)

Huszártábort tartottak Fonyódon, ahol a gyerekek megtanulhatták, hogyan kell egy lovat felszerszámozni, de azt is kipróbálhatták, milyen íjjal lőni. A tábornak már hagyománya van a balatoni városban – írja a sonline.hu.

– Erőt, tisztességet! – kiáltotta az apró huszársereg egyszerre a vezetőjük parancsszavára. A gyerekek tátott szájjal hallgatták az előadásokat, és nagy izgalommal vettek részt a bemutatókon. Találkoztak rend­őrökkel és tűzoltókkal, s katonák meséltek nekik az életükről.

Az I. Kanizsai Császárhuszár Bandérium által szervezett tábor immár a tizedik a sorban, mondta Domina Barnabás szervező. – Ezúttal harminc gyerek öltött mundért és nyomott a fejébe csákót. A tábor ingyenes, csupán az étkezést kell fizetniük a gyerekeknek. Idén a tabi sátorgyár felajánlott három sátrat a kis huszárok számára. A táborvezető elmondta azt is: szó van arról, hogy Böjte Csaba gyermekeit is vendégül látják Fonyódon.

– Ápoljuk a hagyományainkat – mondta Erdei Barnabás fonyódi alpolgármester. – A gyerekek neveléséhez elengedhetetlen, hogy megismerjék a múltunkat és a katonahagyományokat, amelyek egykor naggyá tették hazánkat.

A fonyódi huszártábor létrejöttét a helyi önkormányzat és vállalkozók mellett a megyei közgyűlés is támogatta. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke Fonyódon arról beszélt, hogy az itt megszerzett tudást egyfajta bokrétaként hordozzák majd a gyerekek a szívükön, s magukkal viszik haza.

Az alelnök hozzátette: jó látni, hogy van olyan lehetőség a gyerekek számára, ahol a nemzeti összetartozásról is tanulhatnak.