Fonyódon átadták a Berek Világa Látogatóközpontot (MTI/HírBalaton)

Az állami természetvédelemben az elmúlt 12 évben hazánk nemzeti park igazgatóságainak költségvetése megnégyszereződött. 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak a nemzeti parkok, ez az összeg mostanra eléri a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerdán, a 394 millió forintból megvalósult Berek Világa Látogatóközpont ünnepélyes átadóján, Fonyódon. A létesítmény várhatóan április végén, május elején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A hozzátervezett pallós tanösvény megépítése nem fért bele a rendelkezésre álló keretbe a megnövekedett alapanyagárak miatt, de további pályázati lehetőségekben bízik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a megvalósításához.

A Berek Világa Látogatóközpont uniós támogatással, és a magyar állam társfinanszírozásával épülhetett meg egy volt hulladéllerakó helyén Fonyód és Ordacsehi között, a berek szélén (Fotó: HírBalaton)

 

(Fotó: HírBalaton)

Az átadóünnepségen elhangzottakról a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Rácz András államtitkár kiemelte: a nemzeti parkok munkatársainak létszáma megduplázódott, 2010-hez képest 693-ról 1372-re emelkedett. A parkokban génmegőrzési céllal nevelt állatállomány 14 ezres egyedszámmal, 45 százalékkal emelkedett ebben az időszakban, és a magyar haszonállatok a gyepek karbantartására is kiválóan használhatók – tette hozzá.

 Az elmúlt tizenkét évben 82 új természetvédelmi területet hirdettünk ki mintegy 4200 hektáros kiterjedéssel, valamint megközelítőleg 18-20 ezer hektárral növeltük a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő területek arányát

– sorolta az államtitkár.

Rácz András elmondta, “187 beruházás keretében, 78 milliárd forint felhasználásával 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezet állapotát”. Ezen beruházások közé tartozik a ma átadott Berek Világa Látogatóközpont is, mely hiánypótló létesítmény lesz ökoturisztikai és infrastruktúrális szempontból az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ( területén – fűzte hozzá.

“A változó társadalmi igényekhez igazodva az ilyen létesítményekkel tudjuk az éves szinten 1,6 millió látogatót fogadó nemzeti parkok vonzerejét növelni” – hangsúlyozta az államtitkár. Az országos látogatószám egynegyede itt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban koncentrálódik, akik többek között a Tihanyi Levendulaházban, a Bakonybéli Pannon Csillagdában, a Tapolcai-tavasbarlang, a Kis-Balaton, a Lóczy-barlang, illetve az új ordacsehi Berek Világa Látogatóközpontban ismerkedhetnek a természetvédelemmel vagy a környezeti neveléssel.

Szári Zsolt, a tárca Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztosa beszédében elmondta, “kötelességünk az őshonos halfajaink védelme, a különleges élőlényekre, állatfajokra vigyáznunk kell”. Itt a fonyódi berek területén kiemelt jelentőségű halfajunk a lápi póc, mely kizárólag hazánk területén él – emelte ki.

Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója ismertette, az ökoturisztikai térképen ez Somogy megye hiánypótló létesítménye, ahol méltó módon fogadhatják látogatóikat, akik megismerkedhetnek a Dél-Balatoni berkek világával. A beruházás különleges értékét tovább növeli, hogy illegális hulladéklerakó helyén épült, mely a Tisztítsuk meg az Országot! Projekt keretében került felszámolásra. Az igazgatóság működési területén ez a bemutatóhely tizenhetedikként szolgálja ki a természet iránt érdeklődők igényeit – fogalmazott az igazgató az Agrárminisztérium közleménye szerint.

 

Az átadóünnepség részeként Buza Péter bemutatta az agrártárca támogatásával közelmúltban kiadott, Gulag a berekben című könyvét (Fotó: HírBalaton)