Fonyódi aláírásgyűjtés: a kutyásstrand-bővítés visszavonását kérik, mozgáskorlátozott szabadstrandot szeretnének

Fonyódon ezen a nyáron megnövelték a fizetős kutyásstrand területét, megszüntetve ezzel mintegy százméternyi partszakasszal rendelkező szabadstrandot. „A kutyák és kutyások jól jártak, de a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok nem” – mondta a vészhelyzet idején hozott polgármesteri határozat visszavonását kezdeményező, aláírásgyűjtésbe kezdett Tóthné Horváth Mária a hirbalaton.hu.-nak. Az ügyet a következő testületi ülésén tárgyalja az önkormányzat.

Fonyód úttörő volt

Mindenki tudja, óriási az igény a kutyatulajdonosok között a kedvenceik fürdetésére. Fonyód úttörő volt, amikor először jelölt ki területet erre a célra a partszakaszából. Azóta akadtak követők, Balatonföldváron és Keszthelyen is működött a nyáron ingyenes kutyastrand, és akadtak települések, ahol próbálkoztak hasonlóval, de a helyi ellenálláson megbukott a terv.

Fonyódon 2017-ben kerítették le és tették fizetőssé a kutyásstrandot. Ez hivatalosan kutyás fürdetőhely, nem strand, mert ha strand lenne, többféle fejlesztést is végre kellene hajtani benne – főként az infrastruktúra, öltözők és nagyobb vizesblokkok kiépítésével –, amire a városnak egyelőre nincs forrása.

Idén a korábbi 300 forintról 500 forintra emelték a felnőtt- és kutya belépőjegyek árát, amit a tapasztalatok szerint zokszó nélkül, boldogan kifizettek a vendégek. Az ebből fakadó bevétel az elmúlt években nagyjából fedezte az üzemeltetési és karbantartási költségeket, illetve minden évben egy csekély nyereség is képződött a település számára – a polgármester elmondása szerint.

 

Baj abból lett, hogy az egész partszakaszt lekerítették a kutyásoknak

Tóthné Horváth Mária kifejtette, más településeken a központtól távol eső helyeken létesítettek kutyásstrandot, ahol senkit nem zavart, míg Fonyódon a legközpontibb, legszebb partszakaszra került. Ráadásul ennek növeléséért idén nyáron megszüntettek egy kedvelt szabadstrandot, ahová több évtizede szívesen jártak az idősek, betegegek, és kisgyerekes családok, mert könnyen megközelíthető, és mert a fövenyes partszakaszán könnyű bejutni a vízbe.

– Mi azért szerettünk odajárni, mert van egy mozgáskorlátozott gyermekem, de ezzel a döntéssel kilátástalanná vált, hogy fürdőzni hordhassam – mondta.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt években, mióta a kutyásstrand megnyitott, napirenden volt a veszekedés a kiskutya-tulajdonosokkal, akik a fizetős strand helyett idehordták fürdőzni kedvenceiket, mert nem kellett fizetni, és mert az említett partszakaszon a kistestű kutyák is könnyebben bejutnak a vízbe.

 

Nem szeretnének „kutyafalvát”

Augusztus végén rendőrségi ügy lett abból, hogy egy férfi megrongálta a kutyásstrand kerítését 20 méter hosszan. “A 68 éves törökbálinti lakos a vallomása során elismerte a bűncselekmény elkövetését és elmondta, hogy évek óta zavarja a kutyásstrand megléte, a tiltakozását kívánta kifejezni tettével” – szólt a rendőrségi beszámoló. Tóthné Horváth Mária leszögezte, nincs közük az ügyhöz, bár sokukban forrtak indulatok a teljes lekerítés miatt.

„Sok fonyódi és Fonyódra járó véleményét tolmácsolom, amikor azt mondom, szeretjük a kutyákat, de nem szabadna túlzásokba esni. Az ő kérésükre, biztatásukra kezdtem aláírásgyűjtésbe. Nem szeretnénk, ha Fonyód kutyafalva lenne, és még több problémát jelentene hajnalonta a vendégkutyák ugatása, a fel nem szedett kutyapiszkok, és az egymásnak támadó ebek” – fogalmazott.

Nyár elején azt kérte a tiltakozóktól a polgármester, legyenek türelemmel, tekintsék próbaszezonnak az idei nyarat. Most azt remélik, a városvezetés visszaállítja a kutyás fürdetőhely területét a korábbi méretűre, és ezzel a szabadstrandot is, amiből mozgáskorlátozott strandot lehetne kialakítani. „Kapjanak annyi figyelmet a hátrányos helyzetű emberek is, mint a kutyatulajdonosok és kutyáik, a város ebből is profitálhatna” – hangsúlyozta Tóthné Horváth Mária.

 

Fonyódot megkedvelték a kutyatulajdonosok

„Az áprilisi, vészhelyzet idején hozott polgármesteri határozatot egy tavaly őszi testületi állásfoglalás is megelőzte, amely a kutyás fürdetőhely területének mintegy egyharmaddal történő növeléséről szólt” – mondta a hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva Hidvégi József, Fonyód polgármestere. Közel egyhektárnyi, mintegy 300-400 méteres partszakasszal rendelkező területté vált így az ebtartók strandja.

“Erre a lépésre azért szántuk el magunkat, mert egyrészt a kutyásstrandok iránt óriási a kereslet, sokan a kutyáikkal való együtt fürdőzés lehetőségéért jönnek Fonyódra nyaralni, ezért meglehetősen zsúfolt nyaranta ez a partszakaszunk. Másrészt rendre konfliktusok alakultak ki a szomszédos szabadstrandnak megmaradt részen fürdőzők és az onnan kitiltott, de kedvenceikkel mégis megjelenő kutyás-vendégek között, aminek szerettünk volna véget vetni” – indokolta a lépést a polgármester. Megjegyezte, a fonyódiaknak van lehetőségük több másik partszakaszon és strandon is ingyenesen fürdőzni.

 

Alaptalannak bizonyultak a kezdeti félelmek

A polgármester, mint mesélte, kezdetben igen tartott attól, hogy a kutyák gyakran egymásnak esnek majd, ezzel szemben nagyon kedvezőek a tapasztalatok. “Kifejezetten ritka a neveletlen kutya vagy kulturálatlan gazdi, pedig ezen a nyáron is végig zsúfolt volt a kutyásstrad” – mondta.

“Nem kérdés, hogy szükség van ilyen strandokra. Fonyódon most a legnagyobb gond az, hogy nincs elég kutyákat is fogadó szálláshely, pedig egészen messziről is ideutaznak emberek, hogy a kedvenceikkel együtt nyaralhassanak, fürdőzhessenek” – a beszámolója szerint.

 

Következő ülésén dönt a helyi képviselő-testület

Ami a fizetős (nyár végétől ingyenesen látogatható) kutyás fürdetőhely növelése miatt elkerített szabadstrandot illeti, arról Hidvégi József azt mondta, a következő testületi ülésen kiértékelik az idei nyár tapasztalatait. Akkor meghallgatják azokat is, akik sérelmezik az elkerítést, és ezek alapján dönt majd a testület arról, visszaáll-e a régi rend, vagy marad az elkerítés.