Fontos ismereteket osztottak meg a gombákról Hévízen (zaol.hu)

A leggyakoribb veszélyes gombafajtákból rendeztek bemutatót és kiállítást a termelői piacon, mert az utóbbi hetekben nagyon sokan érkeztek ilyenekkel vizsgálatra.

Benkő Lajos, a hévízi piac vezetője és gombaszakellenőre azt is bemutatta az érdeklődőknek, hogyan lehet megkülönböztetni például az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek. Ez pedig hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat, mivel a bennük lévő nehézfémek felhalmozódnak a csontokban, és idővel telítődik a szervezet – tudósít a zaol.hu.

Az ehető csiperke néhány másodpercnyi mikrózás után kellemes gomba-, esetleg ánizs- vagy mandulaillatot áraszt, a veszélyesek viszont szúrós vegyszer-, festék- vagy tintaszagúak, fogalmazott a szakember.

Az igazán mérgező fajták, így például a gyilkos galóca vagy néhány őzlábgomba nem okoz rövid időn belül hányást, hasmenést, hanem csak 15-20 óra múlva jelentkeznek a tünetek, szinte azonnal megbénítva a májat és a vesét, s „ilyenkor már csak az ima segíthet”, tette hozzá. Éppen ezért életmentő, hogy a gyűjtött gombákat mindig bevizsgálja egy szakember.

Benkő Lajos kiemelte, a mostani esős időben a kertekben is sok a gomba, de fontos, hogy ezek ne rögtön a konyhába, pláne ne az ételbe, hanem előbb szakellenőrhöz kerüljenek.