Fontos a településkép megőrzése Balatongyörökön (tvkeszthely.hu)

Módosult a balatongyöröki helyi építési rendelet. A márciusban megalkotott, de csak május elsején életbe lévő új szabályozás alapján kötelező főépítészeti konzultáción részt venni a faluban építtetőknek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a település Arculati Kézikönyvében is szereplő elvárásokat kell követni a megvalósítás során. A település főépítésze segít az építkezőknek, a tervezőknek a kivitelezés maradéktalan végrehajtásáért.

Épülőfélben van egy ház Balatongyörökön. Eddig nem kellett a tulajdonosnak és a tervezőnek konzultálni a helyi főépítésszel az épület kinézetéről. Május elsejétől viszont már a Települési Arculati Kézikönyvben leírtak szerint kell kivitelezni az épület külsejét.

Bíró Róbert polgármester jó példaként mutat egy házat a Kossuth Lajos utcában. Hangsúlyozza: az új rendelettel a képviselő-testület szándéka egyértelműen az volt, hogy Balatongyörök megőrizze a hangulatos, Balaton-felvidéki arculatát.

A polgármester hozzátette: a rendeletalkotás mögött nem az áll, hogy jelentős lenne a faluban az arculati probléma. A nádfedeles épületek, halászházak, a település intézményei, az Újfalu lakóházai és nyaralói meghatározóak Balatongyörök életében.

Már a tavalyi évben el kellett készítenie minden magyar településnek a saját Településképi Arculati Kézikönyvét – a balatongyöröki kiadványt Tóth László főépítész mutatta. Az ehhez kapcsolódó, május elsejétől életbe lépő rendelet értelmében a tervezőknek kötelező a főépítészi konzultáció.

Konkrét ajánlásokat is megfogalmaz a kézikönyv: például azt, hogy a tető hajlásszöge és formája hasonlítson az utcában lévő más házakéhoz. Az épületek magassága is meghatározott, vagy hogy tömör helyett inkább áttört kerítés és kapu készüljön, s vannak javasolt anyagok és színek is. Fontos, hogy a főépítészi konzultációt a tervezőknek kell kezdeményezni.

A Keszthelyi TV híradása itt látható.