Folytatódnak a fakivágások, kiállítóhely lehet a Víztorony Siófokon

Várhatóan 100 millió forint önkormányzati támogatást igényel a nyári szezon kezdetéig a városi „mentőöv” nélkül már március végére fizetésképtelenné váló Balaton-parti Kft., folytatódik a balesetveszélyes fák kivágása (de a tavaly kivágott 220 fa pótlásaként 291-et ültetnek), továbbá kiállítóhely lehet a Víztorony – derült ki a képviselő-testület januári ülésén.

50 millió forintos folyószámlahitelkeret-emeléssel (az önkormányzat kezességvállalása mellett) tudtuk megőrizni januárban a fizetőképességünket – mondta Várkonyi Csaba, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője, amikor tájékoztatta a képviselőket az önkormányzati tulajdonú társaság pénzügyi helyzetéről.  További támogatás nélkül az első negyedév végére ismét fizetésképtelenné válhat a kft. – írják a város honlapján.

Az ügyvezető számítása szerint 100 millió körüli működési támogatásra lehet még szükség ahhoz, hogy eljussanak a már bevételt is hozó nyári szezonig. Az önkormányzati tagi kölcsön és a bankhitel „elszabadult” kamatterhei is nehezítik a társaság gazdálkodását, s miközben a Galerius fürdő fenntartási költsége bezártan is nettó 44 millió forint volt tavaly, a kft. a tulajdonos önkormányzat felé minden kötelezettségét kifizette (osztalék, kamat, a Petőfi sétány teraszbérleti díjai). Várkonyi Csaba úgy összegzett: „A pénzügyi helyzetünk kritikus, hitelből finanszírozzuk a hiteltörlesztést.”. A 46 dolgozót alkalmazó Balaton-parti Kft. beszámolóját a képviselő-testület 8 igen szavazattal és 4 tartózkodással fogadta el, s arról is döntés született, hogy elvégezteti a város a kft. működésének teljes körű átvilágítását egy erre szakosodott auditáló céggel.

Idén és jövőre is folytatódnak a fakivágások a kft. által fenntartott Balaton-parti területeken – erről úgy döntöttek a képviselők, hogy előzőleg a pénzügyi bizottság azt javasolta: ne vágjanak ki több fát, e helyett táblával figyelmeztessék az embereket, ha egy fa balesetveszélyes. S bár dr. Safar Ahmed képviselő szerint „tavaly egészséges fákat is kivágtak, a Batthyány utca fái is betegek, azokat is vágjuk ki?”, sőt, dr. Lengyel Róbert polgármester  is annyiban alátámasztotta ezt, hogy „valóban látni lehetett olyan fákat, amiket faluhelyen nem vágtak volna ki”, a városvezető azt is hozzátette: most viszont, hogy a Balaton-parti kft. vezetője az összes parti fa állapotát felmérette, a felelősség immár azé, aki ezen szakvélemény ellenére mégis megengedi, hogy az ilyen balesetveszélyes fák hűvösébe feküdjenek az emberek. „Ezt nem vállalhatjuk, az emberéletekkel nem játszhatunk, egy tábla semmit sem ér, a felelősség alól nem mentesít” – így a polgármester.

Az ügyvezető arról is tájékoztatott: a tavalyi 220 után 79 újabb veszélyes fa idei és jövő évi kivágását javasolta a szakvéleményt adó minősített favizsgáló, aki ez esetben 100 kilométeres szélig a felelősséget is vállalja fakidőlés esetére. A tavaly kivágott 220 fát pedig 291 újnak az elültetésével pótolják a tavasszal, s a strandszezon kezdetére a kivágott fák földben maradt tuskóit is kiszedetik. A képviselő-testület 10 igennel szavazott a folytatódó fakivágásokra, 2 tartózkodás mellett.

A Galerius fürdő felújítására 900 millió forintnyi állami turisztikai támogatást nyert el az üzemeltető Balaton-parti Kft., a januári testületi ülésen pedig azt is elmondták a pályázatíró cég képviselői, hamarosan várható az energetikai témájú pályázat kiírása, de ez valószínűleg nem 100 százalékos támogatású lesz, egy hitelintézet finanszírozná a nem támogatott részt. Az önkormányzati kft. hosszú távú szerződéseiről is tájékoztatást kapott a siófoki testület, e szerint szakértők által piaci áron alulinak minősített bérleti díjat fizetők közül négy esetben indult per, egyébként egyezkednek a bérlőkkel. A képviselők egyhangúlag arról döntöttek: ha a bérlő vállalja, hogy a jövőben piaci áron fizeti a bérleti a díjat, akkor a kft. eltekinthet az eltelt években elmaradt pénzösszeg követelésétől. Egyezség híján további perek indulhatnak, de a döntés értelmében előbb megvárja a város legalább az említett négy per egyikének a lezárultát.

A rendezvények, színpadi előadások is jelentősen megdrágultak – ezt már Kiss Lászlótól, a Kálmán Imre Művelődési Központ igazgatójától tudhatták meg a képviselők. Egy példa: egy, a szabadtéri színpadra szánt zenés produkciótól 9 millió forintos árajánlatot kapott. Miközben a 2023-as esztendőn végigvonul majd a Siófok 55 és a Varga Imre 100 programsorozat, a város úgy igyekszik rendezvényei színvonalát növelni, hogy külső támogatókat is bevonna, például a vendégforgalom növekedésében érdekelt helyi szállodákat. S idei terv az is, hogy kiállítóhely lehet a Víztorony két felső szintjéből: állandó helytörténeti- és Varga Imre-kiállítással.

A képviselő-testület döntött a városnapon átadott Civil Ház terembérleti árairól is. Eszerint például a földszinti, 24 négyzetméteres üvegfalú termet a helyi civil szervezetek óránként 1500 forintért bérelhetik (mindenki más 3000 forintért), az emeleti, 231 négyzetméteres, de kettéosztható rendezvénytermet a civilek 12 500 forintos óradíjért, a 48 négyzetméteres multifunkciós termet pedig 2250-ért. A helyi civil szervezetek évente egyszer, a taglétszámuknak megfelelő méretű termet ingyenesen használhatják, előzetes bejelentés alapján. A Széchenyi utcai Senior Kuckót helyi egyesületek ugyancsak 1500 forintos óradíjért vehetik igénybe 2023-ban.