Folytatódik a szúnyogirtás

Több mint száz településen és több fővárosi kerületben folytatódhat a héten a szúnyogirtás – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint. A múlt héten teljes körű légi és földi irtás zajlott Békés és Csongrád megyében, Budapesten és a Csepel-sziget településein. A turisztikailag frekventált régiók közül a Balatonnál és a Tisza-tónál voltak földi kezelések.

A június elseje óta tartó központi szúnyoggyérítési program keretén belül eddig 907 településen, 438 ezer hektáron permeteztek a szakemberek. Ha az időjárás lehetővé teszi, ezen a héten 140 településen és Budapest nyolc kerületében – mintegy 60 ezer hektáron – folytatódik az irtás.

Csongrád megyében az “emelkedő szúnyogártalom miatt” a következő napokban is folytatódik a munka, emellett Fejér megyében Székesfehérvárott és a Velencei-tó környékén lépnek fel a vérszívó rovarok ellen. A Duna mentén több régióban pedig biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását. Ezen felül mivel Győr környékén is ismét emelkedni kezdett a szúnyogok száma, ezért ott teljes körű beavatkozás lesz. Zala megyében és számos Tolna megyei településen pedig ezen a héten lesz az első szúnyoggyérítés a szezonban.

A katasztrófavédelem honlapján nyomon követhető, hogy központi szervezésben melyik napon, melyik településen, milyen módszerrel védekeznek a vérszívók ellen. Az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést – hívta fel a figyelmet a közlemény.