Folytatódik a rókák veszettség elleni immunizációja (zaol.hu)

A Dunántúlon október 7-12 között bonyolítják le a rókák veszettség elleni immunizálását. Ezzel együtt 21 napos ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

 

Huszonöt éve folyik Magyarországon a rókák veszettség elleni immunizálása. A kijelölt területekre az immunizálást végző szakemberek repülőgépről juttatják ki az előírt mennyiségű, csalifalatba ágyazott vakcinát, évente két alkalommal, áprilisban és októberben.

Hamarosan megkezdődik az immunizációs kampány őszi időszaka, amelyben a vadászoknak is van tennivalójuk. A vakcinázást végző Hubertus Kft. vezetője tegnap tájékoztatta a vadászatra jogosultak képviselőit is erről. Egyrészt a lakosságot tájékoztató plakátokat tesznek ki a vadászterületeken, turistaútvonalak mentén annak érdekében, hogy a kirándulók is tudjanak a munkáról. Ugyan kicsi az esélye, hogy kirándulók csalit találnak, de a plakáton olvasható a figyelmeztetés, hogy ne nyúljanak hozzá. Egy másik hasonló felhívást pedig a jegyzőkhöz juttatnak el.

– Országosan szeptember 30-tól október 14-ig tart az őszi kampány, ami 66.800 négyzetkilométert érint. Októberben a Dunántúlon minden megye sorra kerül, Zala megyében is október 7-12 között kerül sor az immunizáció végrehajtására. Ezért a kezdő naptól, október 7-től 21 napig tartó ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe – mondta Heltay András, az immunizálással megbízott gazdasági társaság vezetője.

Mint közölte, a Dunántúl területén döntő részben repülőgépes csalianyag kijuttatás történik, csupán a Balaton Zala és Somogy megyei partjának egy rövid szakaszán fogják kézzel megoldani a vakcinázást. Erre az ottani településszerkezet sajátosságai miatt van szükség.

Heltay András elmondta, idén február végén, Szerencs térségében Bekecs nevű községnél diagnosztizáltak utoljára veszettség vírust egy róka teteméből, illetve feltételezhetően ettől a rókától származó marás következtében két kecske esett a veszettség áldozatául.