Folytatódik a kampány a Balaton turizmusáért (uzletem.hu)

A következő uniós pályázati ciklusban fókuszba kerülhet a fürdők fejlesztése, az energiafelhasználástól a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növeléséig – mondta a Magyar Fürdőszövetség debreceni közgyűlésén Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese.

 

A szakember emlékeztetett arra, hogy rendkívüli helyzetben van a hazai turizmus. Mint felidézte, tavasszal 60 nap alatt teljesen padlóra került az ágazat, nyáron jött egy viszonylag jó időszak, most pedig újra egy nehezebb szakasz következik.

Tavaly a turizmus 13,5 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, és az ágazat 400 ezer főt foglalkoztatott. A 12 legjelentősebb hazai fürdőtelepülés közel 7 millió vendégéjszakát ért el, ami az országos összes forgalom ötödét adta. A fürdők árbevétele elérte tavaly a 70 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma 16-18 ezer fő volt – írja a turizmus.com.

A csúcsév számai ma ismét egy célkitűzést jelentenek, azon dolgozunk, hogy ezeket az adatokat újra elérjük. Ugyanakkor a belföldi turizmus nyári fellendülése alapján bízni lehet a pozitív folytatásban – hangsúlyozta Könnyid László.

Számos turisztikai fejlesztés zajlott és zajlik országszerte, strandok, csúszdák, Tourinform-pontok újultak meg, a Kisfaludy program keretében 14 ezer magánszálláshely fejlesztése történik most.

Augusztusban a belföldi turistaforgalom rekordot döntött, összesen 1,4 millió magyar szállt meg a hazai szálláshelyeken, ami 15 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

A teljes cikk itt elolvasható.