Folytatódik a bortriatlon Badacsonyban (likebalaton.hu)

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16. között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik befejező állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, illetve a helyi borászok közreműködésével megvalósult eseménysorozat legfontosabb üzenete a kölcsönös tisztelet, az összetartozás fontossága, a gazdag történelmi- és kulturális hagyományokkal rendelkező borvidék hírnevének erősítése, valamint a borokon keresztül megmutatni a világszerte is unikálisnak számító badacsonyi termőhelyi karaktert – írja a likebalaton.hu.

Már a kezdetektől fogva meghatározó eseményként tekintünk a Bortriatlonra, hiszen a Badacsonyi borvidék, illetve ennek három legemblematikusabb szőlőfajtájának népszerűsítéséről szól. Kifejezetten örülök, hogy idén sok olyan vendég is megfordult nálunk, aki most vett részt első alkalommal az eseményen, és utána csatlakozva a programhoz további pincészeteket is felkeresett – mondta a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás. Az olaszrizling, ahogyan az egész borvidéknek, a pincészetünk számára is nagyon fontos szőlőfajta, ennek megfelelően birtokunk fajtaszerkezetének felét ez adja ki – tette hozzá.

A többi borászathoz hasonlóan a Rizling Vakáción ők is különböző programokkal várják a látogatókat. Lesz vertikális kóstoló, de az összes forgalomban lévő hat olaszrizlingjüket is meg lehet kóstolni, szombaton pedig Babos-Piller Duo révén jazz koncert színesíti az eseményt.

A leginkább Magyarországra jellemző, de a környező országokban is különböző neveken megtalálható olaszrizling a pezsgőtől kezdve a száraz borokon át egészen az aszúig mindenre alkalmas. Készülhet belőle könnyed, jó ivású bor, de a neutralitása miatt megfelelő kezekben és gondos odafigyeléssel a termőhely karakterét is vissza tudja tükrözni. Hazánkban ma 3417 hektáron találkozni a fajtával, ebből 531 a Badacsonyi borvidéken van.

A Bortriatlon hosszú évek óta erősíti a borvidék hírnevét és presztízsét, de a pincészetünk számára is komoly margeting-tevékenységgel bír. A három tematikus hétvégén remek programok kíséretében és a borászok tolmácsolásában a közönségnek lehetősége nyílik jobban megismerni Badacsony gazdag történelmi- és kulturális értékeit, borkészítési hagyományait, valamint a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját, közben minden pincészet számára kiváló bemutatkozási lehetőséget is biztosít. – méltatta az eseményt Málik Zoltán, a Badacsony-hegy déli oldalán öt hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel egy hektáron foglalkozik olaszrizlinggel is. Örömmel tapasztalja, hogy megbecsülés szempontjából végre az őt megillető helyre kezd kerülni a szőlőfajta, és egyre különlegesebb borok készülnek belőle.

Sajnos a járvány miatt a Bortriatlon életében volt egy kis kényszerszünet, így vissza kell szoktatni az embereket az ilyen jellegű borkóstolási lehetőségekre, de látva az idei két megtartott eseményt, bizakodó vagyok. A szőlő- és borágazat egy olyan terület, ahol minden évben meg kell küzdeni a jó minőségért és a vásárló kegyeiért. Az elért színvonalunk megtartása motivál bennünket, és az ilyen események remek lehetőséget biztosítanak nyomon követni a borvidék, és ennek három ikonikus szőlőfajtájának a fejlődését – emelte ki Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza, akinek személyes kedvence az olaszrizling.

A Bortriatlonhoz az eddigiekhez hasonlóan nyereményjáték is párosul, a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, ezek pedig értékes nyereményekre válthatóak be. A pecsétgyűjtő füzet a badacsonyi Tourinform Irodában és a pincészeteknél szerezhető be.