Folytatják a fejlesztéseket a Balatonnál (sonline.hu)

Harmadik alkalommal szerveztek balatoni szezonkezdethez kapcsolódóan kerekasztal beszélgetést Fonyódon. A térség politikusai és turisztikai szakemberei bíznak abban, hogy idén is sokan ellátogatnak a tóhoz, a fejlesztések pedig folytatódnak a balatoni és a háttértelepüléseken is.

 

A 2020-as évben hagyományteremtő célzattal szervezte meg először a Fonyódi Polgári Egyesület a balatoni szezonkezdetet megelőző kerekasztal beszélgetést – írja a sonline.hu.

Farkas Gábor szervező köszöntőjében elmondta: a somogyi politikusok és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel bizakodóak az idei nyári szezont tekintve.

2019-ben 42 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban és ez a szám elérhető lesz év végére – mondta el Bődi Ivett a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettes. Kiemelte: tavaly a turisták 80 százaléka belföldről érkezett, 7,8 millió vendégéjszakát töltöttek el a tónál. Nem estek vissza a foglalások se belföldről, se külföldről a háború miatt – emelte ki a vezérigazgató helyettes.

Hiszünk a Balaton jövőjében és az elmúlt években fél milliárd forintból fejlesztettük strandjainkat – mondta el Hidvégi József, Fonyód polgármestere. Hozzátette: a balatoni településnek tizenkét strandja van, amelyből tíz ingyenes. Azt tapasztalják: nagy mértékben megnőtt az ingatlanok iránti kereslet és sokan egész évben itt tartózkodnak, távmunkában innen dolgoznak.

Sportcentrumot alakítunk ki az új sportcsarnoknál, hiszen igény van az aktív pihenésre és bízunk benne, hogy sportegyesületek is itt töltik majd a nyári felkészülést

– jegyezte meg a polgármester.

Az egész éves balatoni szezon érdekében szükség van a háttértelepülésekre, a csisztapusztai fürdő és a fenyvesi kisvasút nagy népszerűségnek örvend, valamint a megújult fonyódligeti gyermektáborban jövő hétfőtől több ezer fiatal pihenhet – mondta el Móring József Attila, a dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos. Kiemelte: az alap infrastruktúra, mint az autós és kerékpárutak utak fejlesztése elengedhetetlen a minőségi fejlődés érdekében.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: a tavalyi év sikeres volt, rendkívül sok minőségi és széles körű programok mellett, modernizálódtak a szálláshelyek, az önkormányzatok fejlesztették strandjaikat. Az útfejlesztések mellett nagy szükség van a szennyvízrendszerek kiépítésére – jegyezte meg a képviselő.

Huszti Gábor, a megyei önkormányzat alelnöke megjegyezte: az elmúlt években 3 milliárd forintot költhettek balatoni turisztikai fejlesztésre, példaként említette a boglári, földvári strandot és a buzsáki Berek Látogatóközpontot. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott kiemelte: a megyében 66 természetes fürdőhely található, ebből 64 a Balatonnál és a napokban zajlott ellenőrzés során megállapították, hogy kiváló a tó víz minősége.

Szári Zsolt a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a koronavírus járványhelyzetben 2020-ban soha ennyien nem horgásztak a Balatonnál és idén is sok horgászra számítanak. A nemzetközi versenyek utáni halpusztulásról azt mondta, hogy egy távol-keleti vírus érte el hazánkat, a pontyödéma a legyengült nagyobb halakat érinti a felmelegedő vízben.