Folyamatosak a fejlesztések Szigligeten (Keszthelyi TV)

Várrekonstrukció, útfelújítások, strandfejlesztés és kerítésépítés is megvalósult tavaly Szigligeten. A településnek erre az évre is számos terve van. Fásítási programban vesznek részt, folytatják az utak javítását és a vár felújítását is. Az idei szezonra egy interaktív tárlattal is bővül a vár kínálata, mely az erődítmény eddig még kevésbé ismert történelmébe enged betekintést a látogatók számára. Ezek mellett a parkolási problémát is szeretnék kezelni.

 

Számos fejlesztés valósult meg tavaly Szigliget egyik legfőbb turisztikai attrakcióján, a strandon. A Kisfaludy program pályázatán belül új vízbemenő lépcsőket vásároltak, de már egy mozgáskorlátozottakat vízbe emelő szerkezettel is gazdagodtak. A támogatás segítségével megújulhattak az öltözőkabinok és a tájékoztatótáblák is. A strand keleti felén távolabb kerültek a sportpályák, hogy zavartalanul játszhassanak az aktív pihenésre vágyók. Ezek korábbi helyét füvesítették, valamint több mint 1000 négyzetméterre öntözőrendszert is telepítettek.

A település temetőjénél is valósult meg fejlesztés. Korábban többször bementek a vadak és kárt tettek, az új vadhálós kerítésnek köszönhetően ez a probléma is megoldódott. A jövőben urnafalat is szeretnének telepíteni a területre.

A lakosság számára elsődleges útjavítások is megvalósulhattak a településen. Tavaly sikerült értékesíteni egy önkormányzati ingatlant, melynek összegéből tudták a Csonkatorony és a Kisfaludy utca közötti szakaszt teljesen leaszfaltozni a Magyar Közút Zrt. közreműködésével. Emellett egy másik út több mint 1000 méteres szakaszát is meg tudták újítani, valamint járdát is építettek. A fejlesztés azonban itt nem áll meg.

„Szeretnénk mindenképpen utakat felújítani a Magyar falu pályázatból. Erre talán lesz lehetőségünk. emellett a várban saját erős kisebb javításokat, renoválásokat, famunkákat szeretnénk megvalósítani. A strandon idén nem terveztünk, most ez a pályázati támogatás ez nagyon komoly segítség volt és nagyon komoly fejlesztéseket tudtunk megvalósítani. Igazából kisebb, zöldebb beruházást szeretnénk megvalósítani” – ismertette Balassa Dániel polgármester.

Ezzel kapcsolatban egy már régóta nem használt területet tettek rendbe és ültettek el rá 20 mandulafát a napokban. Ide egy sétányt is terveznek, egy kis pihenőt a lakosság számára. Emellett további faültetéseket is terveznek a településen.

„Van egy olyan programunk, hogy 900 éves Szigliget, 900 fa. Ehhez szeretnénk igazodni és nem csak a lakosságtól várjuk el, hogy ültessenek, hanem az önkormányzat is ebben példát mutatna és élen járna, tehát szeretnénk minél több fát elültetni. Hiszen ez nem elsősorban nekünk fontos, de a gyerekeinknek, majd az unokáinknak lesz ez jövedelmező, hogy egy árnyékosabb településen tudnak majd élni, egy zöldebb településen.”

A 2020-as évben befejeződött a vár felújításának az építkezésekre vonatkozó része. Megújultak a kapuk, a bástyák, valamint kialakítottak olyan fedett tereket is, amelyek a későbbiekben kiállításoknak fognak helyet adni. Ezeket a vár eddig még kevésbé ismert történetét bemutató, interaktív tárlatokat várhatóak idén áprilisban építik fel, melyeket a nyári szezonban már láthatnak a látogatók. A parkolási problémát is szeretnék rendezni idén, ugyanis évek óta megnehezítik a közlekedés a várhoz érkező turistatömegek autói. Ezért önkormányzati területen alakítanak ki újabb parkolóhelyeket, valamint szabályozni szeretnék az út menti parkolásokat – a Keszthelyi TV híradása szerint.