Folly Arborétum: itt van a legtöbb fenyőfajta az országban (zaol.hu)

A badacsonytomaji Folly Arborétum, egy családi arborétum, amelynek negyedik generációs, első női tulajdonosa Folly Réka, aki az orvosi pályáját hátrahagyva őrzi az ősi kincseket, új terveket is szőve.


Réka története különös, hiszen orvosból lett az arborétum vezetője, ám mégsem rendhagyó. Ha a családi vonalat tekintjük: a ritka és egzotikus fákkal és cserjékkel övezett kert alapítója a dédnagypapa, Folly Gyula, aki Pécsett a Zsolnay gyár dolgozóinak az orvosa volt. Rékával a családi örökség történetéről és a már általa vezetett arborétum fejlődéséről is beszélgettünk.

A családi örökség
– A dédnagypapa orvosi hivatása mellett rajongott a növényekért, minden érdekelte a botanikával kapcsolatban. Nyugat-európai, amerikai, de főként holland faiskolákból egzótákat hozatott, hogy aztán a Kisörsi-hegy oldalába telepítse a nálunk nem őshonos növényeket. A fennmaradt feljegyzésekből kiderült, hogy 1905-ben az ültetéshez szükséges vizet még faedényekben, szamárháton szállították és hordták fel a Balatonból. A dédpapa halála és az első világháború azonban félbeszakította a telepítést – kezdte a családi történetet Réka.

A két világháború között nagypapájának családja – az édesapa iránti tiszteletből – igyekezett megőrizni a kis ékszerdoboznak tekintett családi örökséget. 1950-ben a birtok egy része mégis állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd 1953-ban az alapító fia, Réka nagypapája, Folly Gyula közgazdász újra megkezdte az egzóták betelepítését.

– A nagypapa örökségét az édesapám, Folly Gyula agrármérnök vitte tovább. Az állami gazdaságtól átvett területeken a szőlőtelepítést már ő végezte, illetve ’81-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról több mint száz új növényfajjal érkezett haza. Rengeteg időt és munkát fektetett az arborétum fejlesztésébe, fáradságot nem kímélve, s munkája gyümölcse beérett. Kitartásának is köszönhetően visszavásárolta az államosítás miatt elvesztett területeket.

Magyarországon egyedüliként családunknak sikerült megőriznie, gondoznia, fejlesztenie az 1905-ben dédnagyapánk által alapított kertet. Később, ahogy az évek mentek, édesapám érezte, hogy szükség volna segítségre a folytatáshoz. A kérésére úgy döntöttünk a férjemmel közösen, hogy pesti életünket hátrahagyva, a gyermekeinkkel hazaköltözünk Badacsonyba. Én akkor már fogorvosként praktizáltam, még édesapám halála után is egy darabig úgy dolgoztam, hogy vezetőként az arborétummal kapcsolatos ügyeket intéztem, de emellett fogorvosi pályámat is folytattam – mondta a birtok tulajdonosa.

Réka elmesélte, hogy szerette a fogorvoslást, de két évvel ezelőtt döntenie kellett, mert az arborétum teljes embert kívánt. Azóta szívvel-lélekkel azon dolgozik segítő társával, közgazdász férjével közösen, hogy megőrizve ugyan, de mégis friss szellemben, folyamatos fejlesztésekkel egyre szebb és virágzóbb – a szó átvitt értelmében is – legyen a családi arborétum.

– Száztíz év elteltével először én vagyok, aki teljesen a birtoknak szenteli magát. A történet most érett meg arra, hogy ilyen erős elkötelezettséggel forduljon felé valaki, aki én lettem – állapította meg csillogó szemmel Réka.

Állítását tényszerű adatokkal is alátámasztotta. Húszezer látogatója volt a birtoknak tavaly. Három évvel ezelőtt egy nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően játszóteret építettek, kilátót, új sétaútvonalakat. Az iskolák számára regisztráció ellenében térítésmentes látogatást biztosítanak az arborétumba. Ékes bizonyítékként, hogy több mint jól végzik dolgukat, elnyerték a tavalyi év ökoturisztikai tanösvénye címet.

A különleges kert és terület érdekessége, hogy öt hektáron a legtöbb fenyőfajtát az országban itt lehet megtekinteni. Az elmúlt néhány év alatt mintegy száz új növényfajjal bővült a kert. A birtok több lábon áll, hiszen további öt hektáron szőlőültetvény van. Borászatuk virágzik, kedvelt és díjazott boraik vannak.

A teljes cikk itt olvasható.