Földrengés és cunami – szimulációs gyakorlat magyar résztvevőkkel

Somogyi és zalai önkéntes kutató-mentők is részt vesznek Észtországban azon a nemzetközi gyakorlaton, amely során egy erős földrengés és cunami utáni helyzetet szimulálnak.

A  7,2-es földrengés után több erős utórengés is megrázta Väike-Maarja térségét –  a feltételezett helyzet szerint. A rengések és a szökőár körülbelül egymillió embert érintett, komoly károk keletkeztek az infrastruktúrában, az út- és ivóvízhálózatban, épületek, köztük központi kórházak dőltek össze, a sérültek, halottak száma ismeretlen.

A HUSZÁR mentőcsapat 42 tagja és négy mentőkutya hétfő reggel indult el a balti államba, ahol svéd, osztrák és cseh csapatokkal dolgoznak majd együtt. A tréning specialitása, hogy alkalmat ad a hidegben való gyakorlatozásra, hiszen Észtországban az évnek ebben a szakában átlagosan mínusz 6 fok körül van. Ezen kívül a műveletek nagy része sötétben zajlik majd, arrafelé ugyanis februárban kevesebb mint kilenc órán át van fenn a Nap. Vagyis a csapatnak különös figyelmet kell fordítania az emberek és eszközök hideg elleni védelmére, valamint a megfelelő világításra. A munka két alegységben zajlik majd, az egyetemisták a vezetés-irányítás, a törzsmunka, illetve a kutatás-mentés területén igyekeznek gyakorlati tapasztalatokat szerezni.

A gyakorlat célja, hogy a résztvevő csapatok ellenőrizhessék, tesztelhessék önellátó képességüket, eljárásrendjeiket, fejlesszék együttműködési készségüket

A balti államba utazó kontingens tizenkét tonnányi felszerelését szállító járműszerelvény már napokkal ezelőtt elindult a majdnem kétezer kilométerre lévő Väike-Maarja településre.

(19:40)