Földön, vízben és levegőben élő állat- és növényvilágot mutatnak be a Kis-Balaton partján (hellovidek.hu)

Újabb látogatóközponttal bővíti kínálatát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A várva várt létesítmény a Kis-Balatont hozza még közelebb a természet szerelmeseihez. Ez a terület jelenleg is fontos kiindulópontja a Kis-Balaton iránt érdeklődőknek, hiszen innen indulnak a szakvezetések és terepi programok is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai húsz éve keményen dolgoznak azon, hogy természeti értékeinket élményszerűen mutassák be. Jelenleg tizennégy látogatóhely áll rendelkezésre, hogy a sokszínű értékeket és védelmük fontosságát hirdethessek. A közelmúltban létrehozott turisztikai központok, mint a tihanyi Levendula Ház, a bakonybéli Pannon Csillagda és a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, mind a természet közeliséget hirdetik, és hogy milyen fontos a természetvédelem. Ebbe illeszkedik az Igazgatóság legújabb Kis-balatoni fejlesztése is, mivel jelenleg nem biztosítottak a feltételek ezen egyedülálló védett terület megismertetéséhez.

Somlai Szilárd a nemzeti park munkatársa a hellovidek.hu-nak adott interjújában elmondta: a Kis-Balaton, mely Európai viszonylatban is kiemelkedően értékes vizes élőhelyünk, sokféleképpen él a köztudatban: madárrezervátum, nemzeti park, Ramsari terület, az első természetvédelmi őr – az egykori „kócsagőr” – személyében az intézményesült hazai természetvédelem szülőföldje, Fekete István regényeinek romantikus helyszíne, a Balaton halbölcsője, vízvédelmi rendszer, ökoturisztikai célpont. Hozzátette: a látogatóközpont létrehozásának célja, hogy az Igazgatóság szellemiségét közvetítse és felhívja a figyelmet az értékek megőrzésének fontosságára. A központ kialakítása is teljes mértékben a természet közelségét hirdeti a tájba illeszkedő kinézetével. Kiváló kiindulási pontot biztosít majd az ideérkezők számára, hogy mind a szárazföldön, mind a vízen közelebbről megismerkedhessenek a táj élővilágával. A tervezett kiállítás, a mozi, a tanösvény és a kapcsolódó programok megvilágítják majd az élővilág változatosságát, és az ökológiai összefüggéseket.

Az épület tervezésekor, az autópályák fölött átívelő, úgynevezett vadhidakat vették alapul, így a központ egy hosszanti téglalapot formál majd. Terveik szerint a ház tetőszerkezete egy nagy, törtvonalú híd, amely járható zöldtetős kialakítású lesz. A szerkezete határozott, látszóbeton felületű vasbeton, alatta a részben transzparens beépítés könnyedebb fa és üveg szerkezetekkel tervezett, amely a megnyitásokon keresztül vizuális és fizikai összeköttetést is jelent a közvetlen környezettel. A látogatók a tetőn végigsétálhatnak, a biztonságot fa cölöpsor és az ültetett növényzet adja – fogalmazott a szakember. Somlai Szilárd szerint a létesítmény nem csak külseje miatt lesz egyedi, a belső terek kialakítása teljesen modern formavilágot tükröz majd, melyhez az épületben megcsodálható kiállítás is hozzájárul.

A tárlat már az előcsarnokban elindul, egyfajta rávezetésként az elsősorban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállításra. Mielőtt megismerjük a Kis-Balatont, rápillanthatunk a táj ember alakította arcára is, az egykori kócsagőr, a mai természetőrök elődjévé fotós fal segítségével válhatunk egy fotó erejéig. A kiállítás fő témái az egymástól nagyban különböző élőhelyek köré csoportosulnak: föld alatti, föld közelben élő, vízben és levegőben élő állat- és növényvilágot mutatnak be – írja a hellovidek.hu.

A központ építése a tervek szerint halad, így 2020 nyarán már fogadhatja a látogatókat.