Földi kémiai szúnyogirtás a Balaton körül

Ma napnyugta után földi kémiai szúnyogirtás lesz a Balaton körül: Zánkától Siófokig. Rossz idő esetén július 14-15-én végzik el a gyérítést. A mostani szúnyogirtást a Balatoni Szövetség (BSZ) koordinálja és finanszírozza, mivel a korábbi csapadékos időjárás miatt szükségessé vált a katasztrófavédelem által végeztetett beavatkozásokon túl is gyéríteni a vérszívókat a térségben.

 

A beavatkozásokra napnyugtakor, 21 óra után kerül sor, és éjjel 1 óra körül fejeződik be az utolsó helyen is – közölte Sáringer-Kenyeres Tamás, a BSZ által megbízott szakértői csoport vezetője a HírBalaton megkeresésére. Hozzátette, egy-két héten belül a Balaton déli partja is sorra kerül.

 

Az érintett önkormányzatok honlapjain megjelent figyelmeztetés szerint:

A Deltasect Plus szúnyogirtó szer a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

 

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli vízgyűjtőket.