Fókuszban a díjlovaglás (tvkeszthely.hu)

Hetedik alkalommal szervezték meg a Magyar Imre Díjlovagló Emlékversenyt a keszthelyi Georgikonon. Az örökös díjlovagló bajnok, egykori helyi egyetemi oktató emlékére rendezett megmérettetésre hat kategóriában több mint negyvenen neveztek. A díjlovaglók egy felújított pályán mutathatták be a tudásukat a nézőknek és a versenybíróknak – olvasható a Keszthelyi TV honlapján.

A díjlovaglás, amellett, hogy a lovassport egyik szakága, a ló kiképzésének egyik módja is. Alapja a ló és a lovas közti teljes harmónia megteremtése. A Georgikon lovardájában immár hetedik alkalommal szerveznek versenyt amely a díjlovaglás örökös magyar bajnoka, Magyar Imre előtt tiszteleg. A keszthelyi megmérettetésre nem csak belföldről, hanem a határokon túlról is érkeztek versenyzők.

A versenyzőknek az úgynevezett díjlovagló négyszögben kell bemutatni a tudásukat. A verseny alatt több, előre meghatározott feladatot kell végrehajtaniuk, amelyet egy három fős zsűri felügyel. Nagyon fontos, hogy a lovas úgy irányítsa a lovát, hogy az a versenybírók és a közönség számára a legkevésbé legyen látható. A zsűri tagjai között helyet foglalt Wagenhofferné Magyar Ágnes, a nyolcszoros díjlovagló bajnok, Magyar Imre lánya.

A verseny előtt több fejlesztés is történt, így többek között megújult a pálya talaja és kerítése, valamint egy versenybírói állást is kialakítottak. Az idei versenyre hat kategóriában, több, mint negyvenen neveztek. A szervezők szerint a mezőny évről-évre egyre erősebb, a kezdő és haladó indulók mellett pedig ismert díjlovagló bajnokok is ellátogattak Keszthelyre.

A verseny során fejet hajtottak Magyar Imre, nyolcszoros díjlovagló magyar bajnok előtt. A 2011-ben a lovarda oldalán elhelyezett emléktáblánál koszorúztak az örökös magyar bajnok tiszteletére.

A teljes beszámoló itt található.