Fokozottan védett a sirálysziget a Kis-Balatonon (likebalaton.hu)

A kis sziget természetvédelmi szempontból értékes terület. A danka-, és szerecsensirályok, valamint a küszvágó csérek költőhelyeként szolgáló területet nem is könnyű megközelíteni.

A fokozottan védett sziget több mint egy évtizeden keresztül a legfontosabb dankasirály, szerecsensirály és küszvágó csér költőhely volt a területnek és Zala megyének. 2017-ben 250 pár danka-, 8 pár szerecsensirály és 15 pár küszvágó csér költött itt – számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI).

Még 2020-ban is nagy csapat dankasirály lepte el a telepet, de a későbbi megfigyelések alapján sikeres fészkelés már nem volt. Ezen az állapoton szerettek volna javítani a szakemberek, akik a közelmúltban kivételesen csónakkal közelítették meg a szigetet.

Ez ugyanis csak akkor lehetséges, ha elég magas a víz hozzá. És a tél folyamán elég sok csapadék érkezett. (Talán még a jégen is mehettek volna, de idén nem volt elég hideg a Kis-Balaton befagyásához.) Civil természetvédők, a BFNPI, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, összesen tízen vettek részt a növénymentesítésben. Az elmúlt években annyira felnőtt az aranyvessző, a csalán és a japánkeserűfű a szigeten, hogy a madarak számára alkalmatlanná vált a költésre.