Fogynak a helyek az idei balatoni vitorlás gyermektáborokba (Vitorlázz Itthon)

Évről-évre egyre népszerűbb a nyári táborok sorában a vitorlázás. Mindez nem véletlen: csodaszép sportággal ismerkednek meg a táborlakók, az új élmények megszerzése mellett valódi, kézzelfogható kapcsolatokat teremtenek. Sokáig úgy tartották, hogy a szelek szárnyán suhanni szinte elérhetetlen a gyermekeknek, ugyanakkor mostanra bebizonyosodott, semmivel sem kerül többe egy hét vitorlázás egy balatoni táborban, mint bármely más táborlehetőség a szünidőkben. A vitorlásiskolák és klubok nem titkolt célja pedig, hogy a legtehetségesebb fiatalokat beépítsék versenycsapataikba. A Vitorlázz Itthon összefoglalóban mutatta be, milyen lehetőségek közül választhatnak a fiatalok és persze szüleik.

 

A Balatonfüredi Yacht Club a 2022-es nyári szezonban is hirdet többféle nyári tábort gyerekek, ifjúsági korosztály és felnőttek részére. Gyerektáboraik 10 héten keresztül hétfőtől-péntekig 8-14 és 14-18 éves korú fiataloknak kerülnek megrendezésre. Napközis táboraikban az ár tartalmazza a gyerekek elméleti és gyakorlati oktatását, valamint egy két fogásos ebédet. Támogatójuk jóvoltából mindennap jégrémet kapnak a gyerekek. A sportolás mellett kiegészítő programokat szerveznek a résztvevőknek: fürdőzés, úszás, tematikus programok a környezetvédelem jegyében (Bodorka látogatás, Vitorlázeum látogatás, Limnológiai Intézet látogatás, vízirendészeti / vízimentős előadás. Ahogy a tavalyi évben is úgy idén is meghirdetik Kajak és SUP táboraikat 8-16 éves gyerekeknek. A táborok hétfőtől-péntekig kerülnek megrendezésre. A gyerekek elsajátíthatják az evezés sajátosságait.

A Tihanyi Hajós Egylet június 19-től szeptember 2-ig várja a lelkes jelentkezőket a balatoni táboraiba. A táborok 6 naposak, vasárnap reggel indul és péntek délutánig tart. Lehetőség van bejárós illetve bentalvósként is részt venni.  A 8-14 éves korosztály kétféle tábor típusba jelentkezhet, a kezdő és haladó szintre. Nem feledkeztek meg a nagyobbakról sem, nekik létrehozták a kapitányképző tábort, ahová várják a 14-18 éves korosztályt tudás szinttől függetlenül, illetve a 18 év feletti korosztálynak augusztus végén hirdettek alkalmat. A tábor feltétele a biztos úszni tudás, de természetesen mentőmellény mindig van a táborozókon a hajóban. Naponta kétszer szállnak vízre ha az idő is engedi, de a vitorlázás mellett a parton is változatos programokkal készülnek.

A Vitorlázó Gyermekekért Egyesület 2022-es évben bentlakásos és bejárós táborokat is szervez a gyerekeknek. Bejárós táboraikba a csapat reggel 8:30 és 9:00 között érkezik, hétfőtől péntekig, míg bentlakásos táboraikban az érkezés és a szállások elfoglalása hétfőn 8:00 és 9:00 között zajlik a táborhelyszíneken. Mind a két tábortípusban a vitorlás foglalkozások délután 17:00-ig tartanak.  Hogy mit csinálnak? Vitorláznak, vitorláznak és megint csak vitorláznak… Táboraikban a fontos, hogy mindenki megtalálja a helyét a közösségben és a hajóban. Mindegy milyen az idő, vizen vannak. Napi 4-5 órát töltenek a hullámok hátán. Kik jöhetnek? – Mindenki, aki biztos úszótudással rendelkezik, valahol 8 és 18 év között van és először vagy sokadszor próbálkozik a vitorlázással.  Táboraikat  a VGYE jollekikötőjében az RS Sailing Centerben, Káptalanfüreden tartják.

A Keszthelyi Yachtkikötő is meghirdette 2022-es Vitorlás Gyerektábor pontos részleteit. A gyerekek 5 napon keresztül elsajátíthatják  a vitorlázás elméleti és gyakorlati részét. Az elméleti oktatáson a gyerekek megtanulhatják a hajó részeit és a rajtuk található felszerelések használatát. A hajó fel és leszerelését és vízre bocsátását. A vitorlák állítását, hajózási szabályokat, csomók gyakorlását. A szélirányokat, szélhez viszonyított irányokat. A gyakorlati oktatáson a biztos hajóvezetést, manőverezést a borulás és visszaállítás gyakorlását, megállás bójánál és a bójáról való elindulást is elsajátíthatják, Optimist és Rs Feva típusú hajókkal. Emellett más szórakoztató programokban is részt vehetnek, mint például: Evezős versenyek, csapat játékok (parton és vízen egyaránt), vetélkedők, fürdés (kishajókból mentőmellényben) foci, kidobó, társasok. A biztos úszás tudás kötelező! Péntekenként délután minden kedves érdeklődő szülőt szeretettel várnak a bemutató délutánon ahol  megtekinthetik gyermekeik munkáját, fejlődését gyakorlatban is, a  héten elsajátított vitorlázás alapjairól.

A Litkey Farkas Vitorlástábor sok tekintetben egyedülálló. Nemcsak a helyszín különleges – a Kenese Marina-Port és a 4 csillagos Hotel Marina-Port Kikötő- és Szállodakomplexum által biztosított környezet, a fedett, feszített víztükrű medence, csodás strand, svédasztalos étkezés – de az is, hogy a teljes Vakációt lefedi programjaival. Minden nyáron, 10 turnust indítanak, ezek is választhatóak 7, 5 illetve 2 napos (hétvégi) változatban. 8-18 éves kor között várják a teljesen kezdőktől a haladókig azokat a gyermekeket, akik szeretnének megismerkedni a sporttal, már vitorláztak nálunk, vagy bárhol máshol, szeretik a vízi sportokat és örömmel töltik a nyarat vízparton. A táborban való részvételhez semmilyen előzetes vitorlázó tudás, vagy különleges felszerelés nem szükséges, csupán biztos úszástudás, vízbiztonság. Minden egyéb, a sporthoz szükséges eszközt biztosítanak a résztvevők számára.

Az Alpesi Club és a Körte SE nevéről nem éppen a nyár és a vízpart jut az eszünkbe, de az Alpesi Club a nyári szünet kezdetétől színes programokkal vár minden gyermeket, felnőttet és családot. Június közepétől kezdve egész nyáron vitorlás- és szörftáborokba jelentkezhetnek az úszni tudó, vízi sportok iránt érdeklődő kicsik és nagyok. A táborokat Alsóörsön, Balatonföldváron, Balatonaligán és Szigligeten tartják, ahol a gyerekek a nyári szabadidőt kellemes társaságban, új barátságokat kötve tölthetik el, a legtehetségesebbek pedig később versenyzőként is tökéletesíthetik  megszerzett tudásukat. A felnőttekről sem feledkeznek meg, nekik immár 7 éve szervezünk vitorlás- és szörftáborokat oktatással, szállásfoglalással, akár egyéni időpontokban.

A Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület együttműködő partnere a Balatonmáriafürdői Vitorlás Iskola. Vitorlástáboraikra a helyek a nagy érdeklődés következtében már januárban elfogytak. A vitorlás iskola egyik fő feladata az érdeklődő gyerekek felkészítése és átirányítása a versenyzői lét felé.