Figyelmeztetnek a kutatók: pusztul a nád a Balatonon (Index/hirbalaton.hu)

Az elmúlt 4-5 évben általános pusztulás tizedeli a balatoni nádasokat, ami drámai hatásokkal járhat hosszabb távon, átalakíthatja a tavat, ha ez így folytatódik – figyelmeztetnek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói az index.hu által készített kisfilmen. Egyikük vakrepülésnek nevezte, hogy nem vizsgálták, kutatták milyen hatással van a vízszintemelés a tóra.

A légi, és vízről készült képekkel kísért kisfilmben Tóth Viktor (Phd), és Zlinszky András (Phd) kutatók nyilatkoznak a nádas problémáiról, annak okairól.

Megállapításaik:

  • A parti építkezések előtt a nádasok egy része rejtélyes módon eltűnt. A legutóbbi eset Balatonakalin történt, ahol több száz méter hosszan kiirtották a nádast egy új beruházás előtt. A beruházót első fokon 1 millió forintra bírságolták, és az eredeti állapot visszaállítására kötelezték, amely ítélet ellen fellebbezett, így nem jogerős. Szántódon a 3 milliárd forintos támogatással épülő Balaland luxuslakópark előtt szintén nádast irtottak a földmunkák megkezdése előtt, az illetékes veszprémi hatóság nem válaszolt az index kérdésére, vizsgálják-e az ügyet.
  • Az összefüggő nádasokat megbontó horgászstégek, magánbejárók is komoly gondot jelentenek, hiszen a megbontott nádasok pusztulni kezdenek.
  • A legnagyobb probléma, hogy a vízügy minden konzultáció nélkül megemelte 20 centiméterrel a Balaton üzemi vízszintjét pár éve. A stabilan magasan tartott vízszint miatt nem tud kitisztulni a nádasokból a biomassza. Emiatt még természetvédett területen is el kezdett visszahúzódni, babásodni (az összefüggő állomány helyett szigetessé, csomókban megmaradni) a nádas.
  • A nádas pusztulásával, kevesebb lesz a halak ívó helye, ami drámai változást hozhat a tó halutánpótlása szempontjából, vagyis komoly változások indultak be a Balaton ökoszisztémájában.
  • A Balaton vízminőségében, ökológiájában meghatározó szerepe van nádasok víz alatti szárán megtelepedő lényeknek, így ezek pusztulása is komoly következményekkel járhat hosszabb távon.
  • A nádasra kifejezetten jó hatással volt a korábbi nagy vízingadozás, időnkénti igen alacsony vízszint.

A videó film végén nyilatkozó Siklós Gabriella, az Országos Vízügy Főigazgatóság szóvivője elmondta, a 2000-2013-as években hétszer is tapasztalt, korábban ritkán előforduló negatív vízmérleg  miatt (amikor több víz kerül ki a Balatonból egy év alatt – elfolyás, párolgás révén -, mint amennyi bele kerül a tóba befolyókból, esők révén) döntöttek úgy a turizmus és a hajózás érdekében, hogy megemelik a vízszintet. A riporter kérdésére, hogy prioritást élvez-e a hajózás, turizmus a tó ökológiai egyensúlyához képest, a szóvivő azt mondta, nem, de mindenre figyelemmel kell lenni. Az OVF-nek még nincs állásfoglalása arról, milyen hatással van a vízszintemelés a balatoni nádas életére, mivel több évnek kell eltelnie, hogy ezt tisztán lássák.

Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának kutatója úgy fogalmazott, vakrepülés, hogy a vízszintemelés próbaüzeme alatt nem vizsgálták, mik a hatásai a Balaton tartósan magasabban tartott vízszintjének.