Figyelmet kérnek a tűzoltók a tűzijátékok nézőitől

 

Országszerte több száz rendezvényt és tűzijátékot terveznek augusztus 20-a alkalmából. Zalában három városban rendeznek engedélyköteles tűzijátékot, Keszthelyen. Hévízen és Letenyén. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben kér figyelmet az ünneplőktől.

Keszthelyen a mólón, Hévízen a Széchenyi utcában, míg Letenyén az autóbusz állomáson tekinthetik meg az érdeklődök az állami ünnepély alkalmából rendezendő pirotechnikai bemutatót. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a tűzijátékok telepítését, a biztonsági távolság betartását, az oltóvízforrások helyét, és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

.Annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan ünnepelhessen, a katasztrófavédelem szakemberei, mint tűzvédelmi szakhatóság a tervezett tűzijáték helyszíneket előzetesen bejárják. A helyszínen többek között vizsgálják, a tűzijátékok működtetését befolyásoló tényezőket, a felhasználás pontos helyét, a pirotechnikai tevékenységgel érintett terület méretarányos helyszínrajza alapján a telepítés hely függvényében a védő-, illetve a lezárandó területet.

A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, nem veszélyeztetheti emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, valamint a tűzvédelmi előírásokat.

A tűzijáték megtekintése során fokozott figyelemmel kell lenni. Minden esetben fontos, hogy biztonság helyről kísérjük figyelemmel a rendezvényt. A rendezvény részvételét megelőzően győződjünk meg az időjárási körülményekről és annak megfelelően vegyünk részt a rendezvényen. A nagy tömegben figyeljenek egymásra!

A katasztrófavédelem azt kéri, ha valaki tüzet, nem megfelelően működő tűzijátékot, vagy visszahulló pirotechnikai terméket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy értesítse a helyszínen lévő tűzoltókat.