Fiatalokkal nyit az idei Kékszalag Fesztivál Balatonfüreden (Vitorlázz Itthon)

Az idei esztendőben hagyományteremtő módon a fiatalok nyitják meg az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjhoz kapcsolódó Kékszalag Fesztivált Balatonfüreden. A Jövő bajnokai lesznek ugyanis a főszereplők a legnagyobb és legnépszerűbb európai tókerülő rajtját megelőző vasárnap. Miközben az ifjú sportolók a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen mérik össze tudásukat, a parton minden a vitorlázásról, azon belül is az utánpótlásról szól majd.

(Fotó: vitorlazzitthon.hu / Szűcs Ábel)

A szervező Magyar Vitorlás Szövetség ezen a napon nem csupán a versenyzők barátait, családtagjait, edzőit és hozzátartozóit kívánja megszólítani, hanem a vitorlázás a vitorlás táborok, és az élsport iránt érdeklődő fiatalokat és szüleiket – írja a vitorlazzitthon.hu.

Ifjúsági verseny a vízen

2022. július 10-én 10:00-kor dördül el a 15. Kékpántlika Ifjúsági vitorlásverseny rajtja. A szervező Magyar Vitorlás Szövetség annak érdekében, hogy minél közelebb hozza a versenyt az érdeklődők számára, a regatta pályáját a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületre helyezi ki.

Az esemény részeként bemutatkoznak az ifjúsági sportolók, akik közül sokan már több nemzetközi győzelmet tudhatnak magukénak, valamint az érdeklődők megismerhetik a legfiatalabbak versenyhajóosztályait. A délelőtti program során beszélgetéseket hallhatnak a versenyzők szüleivel, edzőikkel, felkészítő szakemberekkel.

A futamokat a parton lévők élőben követhetik szakkommentátorok segítségével, a helyszínre kiállított nagykivetítőn, a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos Facebook oldalán pedig a teljes regattát élőben közvetítik a szervezők.

Délután a parton

15:00-tól megérkeznek a csütörtöki Kékszalag rajtjának helyszínre a verseny nagy esélyes hajói. A többtestű karboncsodákat testközelből csodálhatnak meg a fiatalok és persze az érdeklődő közönség. Nem maradhat el a már szokásosnak mondható esélylatolgatás sem, hiszen ideje már most feltenni a kérdést: „Vajon idén ki nyeri meg a Kékszalagot?”Nincs Kékszalag Fesztiválnyitó Nap klasszikusok nélkül. Éppen ezért 16:30-tól megérkeznek a Balaton ikonikus hajói, és bemutatkoznak kormányosaik, versenyzőik, tulajdonosaik. Egész délután a SAMSUNG kihelyezett stúdiójában folyamatosan egymásnak adják a hazai vitorlázás meghatározó alakjai, köztük versenyzők, ifjúsági sportolók. Itt lesz mások mellett Berecz Zsombor, Érdi Mári, Vadnai Benjamin és a 1980-ban bronzéremet szerzett Detre testvérek.  A vendégektől pedig bárki kérdezhet, mert ezen a napon nincsenek tabuk!

A nap zárásaként, 18:00-tól tartják meg a 15. Kékpántlika ünnepélyes díjkiosztóját.

Vitorlás-játékok egész nap Balatonfüreden

Vasárnap a balatonfüredi nagymóló Vitorlás Faluvá alakul, ugyanis a gyerekek a Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából szimulátoron ismerkedhetnek meg a vitorlázás első lépéseivel, csomózófalon tökéletesíthetik kötélkötési tudásukat, megismerkedhetnek a kötélmunka mibenlétével Keller András segítségével. Mindemellett a legkisebbeket csillámtetoválás-készítés, arcfestés,  és kreatív vitorláskarkötő-készítés várja az AnyuCord jóvoltából.