Fiatal musical színészek táboroznak Tengődön (sonline.hu)

Musical színészpalántákat tömörítő egyesület talált rá Tengődre. Sikerült is fellendíteniük a falu kulturális életét. Szükség is van erre, mert nincs könnyű helyzetben a település: bezárt az iskola, fogy és idősödik a lakosság.

A művészetképzést támogató egyesület egy házat is vásárolt a településen. Azóta rendszeresen járnak fiatalok Budapestről, Százhalombattáról, Esztergomból és Törökbálintról Tengődre, csoportokban hosszabb-rövidebb időt töltenek a somogyi kistelepülésen.

– Az egyesületünkben táncosokkal foglalkozunk, és a musical színjátszást gyakoroljuk, de foglalkozunk balett-, tánc-, dráma- és énekoktatással – mondta a J.P.Company Egyesület musical akadémiájának vezetője, Petróczi Gábor.          – Egy fellépésnél a tizen-huszonéves tanítványaink bemutatják a nálunk tanultakat A tanulóink egy része művészi pályára készül, másoknak ez csak kikapcsolódás. Tengődre úgy jutottunk, hogy kerestünk egy táborozó helyet. Vettünk itt egy épületet, felújítottuk. A falusiak kedvesek, nyitottak, befogadtak bennünket. Felléptünk már a falunapon is, amit szeptemberben tartottak, mert augusztusban elmosta az eső. A tengődiek a műsorunk után azt mondták, hogy ennyi ember még nem volt a művelődési házban. Már ismerjük a helybelieket, ők is minket. Kíváncsiak rá, hogy mit csinálunk, mi megmutatjuk nekik, és ők megmutatják a fiataljainknak, milyen is a falusi élet.

A falu nagy szülöttei Bornemissza János, a végvári kapitányok egyik legkiválóbbika, és Zsebeházy István, Kossuth Lajos huszárkapitánya. Az örökséget meg kell őrizni, de nincs könnyű helyzetben a falu. Ám a közösséget megpróbálják programokkal összetartani, ezek közül kiemelkedik az, amelyet Zsebeházy huszárkapitány emlékére tartanak 1990 óta. Közeleg a huszárkapitány emlékére tervezett ünnepség a faluban, ott is színesítik majd a programot az egyesület tanulói, dalokat, táncokat adnak elő.

A polgármester a falu helyzetéről szólva úgy tartja: ha a vidékfejlesztési programokban csak játszótereket építenek, utakat és árkokat tesznek rendbe, attól még nem nő a vidék megtartó ereje. – 15 éve vagyok polgármester, de nem gondoltam volna arra, hogy 15 év után Tengődön megszűnik az iskola – mondta Lakos János polgármester. – Nemrég az alsó tagozat szűnt meg, a felső tíz éve nincs már. Az iskolaépülettel még nem tudtunk mit kezdeni, de terveink azért vannak vele. A művészeti egyesülettel is tárgyalnának erről, de ahhoz nagy létszámú csoportok kellenek, hogy gazdaságos legyen egész évben fenntartani.

– A rendszerváltás óta várunk arra, hogy legyen megtartó ereje a vidéknek, ezt pedig szerintem csak a termőföldön keresztül lehetne elérni – mondta Lakos János. – Nagy mennyiségű termény áramlik ki Somogyból, arra kell összpontosítani, hogy ezeknek a terményeknek a feldolgozása helyben történjen. Ezt csak a kormány tudná elérni, ezzel a kisebb településeknek is lenne jövőjük, nem vándorolnának el az emberek. Tizenöt év alatt 100 és 150 fővel között csökkent Tengőd lakossága. A falu közigazgatási területén háromezer hektáron gazdálkodnak, de fájlaljuk, hogy az állami földekből egyetlen négyzetméter sem jutott tengődi gazdák kezébe.