Fenntartható turizmusfejlesztés a Káli-medencében (agroforum.hu)

A Káli-medence neve mindenki számára ismerősen cseng: a Balaton-felvidék ékszerdoboza, egyik legszebb gyöngyszeme. Mérete kicsiny, szinte észrevétlenül áthaladhat rajta az ember, azonban annál több kincset rejt. A fenntartható turisztikai fejlesztés lehetőségeit vizsgálta a medence területén Ludvigh Bertalan a Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Karán készült diplomatervében, melyet az agroforum.hu közöl. 

Komplexen, sokféle szempontból kell értékelni az adottságokat: egyrészt értékelni kell a fejlesztési lehetőségeket, milyen attrakciók fejleszthetők, másrészről azonban figyelembe kell vennünk a természeti érzékenységet is – áll a tanulmányban.

Legjelentősebb vonzerő a Hegyestű – Geopark, de a kőtengerek, a Theodóra-forrás, vagy éppen a Salföldi-major és a Fekete-hegy is a fontos attrakciók közé tartozik. A megállók, parkolóktól és turistaút-hálózattól való távolságuk alapján, pedig a megközelíthetőségüket értékeltem. Majd értékeltem a turisztikai szuprastruktúrát és a rendezvény-ellátottságot. Fenntarthatóság biztosítása érdekében fontos figyelembe venni a természeti érzékenységet.

A Corine 100-as felszínborítási alaptérkép segítségével a területi védettségek, természeti értékek, biológiai aktivitás érték és a szomszédos foltok hatása alapján feltártam az érzékeny, ezáltal fejlesztés szempontjából kerülendő területeket, valamint a nem érzékeny, tehát fejleszthető területeket. Ezeket az értékeket össze kellett vetni az attrakciók jelentőségévél és a megközelíthetőség értékelésével. Így kialakítottam egy zónarendszert, mely teljes mértékben lefedi a területet, és mindhárom szempontot figyelembe véve teljeskörű útmutatást tud nyújtani a fenntartható turisztikai fejlesztés érdekében. Meghatározható, hogy mely területek milyen szempontból fejlesztendők, vagy jól ellátottak, vagy mi az, amit esetleg nem fejleszteni kell, hanem éppen elkerülni, védelmét biztosítani.

Az értékelés alapján komplex javaslatrendszert készült a térség fejlesztésére. A javaslatok közt szerepel a térségi szintű tematikus túrautak kialakítása, térségi rendezvények, programok, azok fejlesztése, legyen szó sport vagy kulturális eseményekről. De legfontosabb a szervezeti felépítés és a marketing. Fontos, hogy legyen „tulajdonosa” a térségnek, akik térségileg és nem település szinten gondolkodnak. Akiknek célja közös média felületek létrehozása, azok fenntartása, valamint programok szervezése, és a térségi attrakciók fejlesztését is ők koordinálnák megteremtve a lehetőséget, hogy valóban eggyé váljon a Káli-medence – olvasható az agroforum.hu oldalon közzétett tanulmányban.