Felújították Hévíz moziját, Honthy Hannáról nevezték el a nagytermet (zaol.hu)

A nagyterem belső felújítását követően a hét elején ismét megnyitotta kapuit hazánk leglátogatottabb egytermes mozija, a városi fenntartásban lévő hévízi Fontana Filmszínház, s ezzel kezdetét vette a vasárnapig tartó moziszékfoglaló hét.

 

Papp Gábor Hévíz polgármestere az ünnepélyes megnyitót megelőző sajtótájékoztatón felidézte: 2010-ben a rendkívül alacsony nézőszám ellenére úgy döntött a város vezetősége: a mozira szükség van, s az idő őket igazolta.

– Egy évvel később, 2011-ben egy 35 millió forintos beruházás részeként digitálisra cseréltük a technikát, új hangrendszert építettünk ki, 3D-s vetítésekre is alkalmassá tettük a mozit, továbbá klimatizáltuk a nézőteret- folytatta Papp Gábor, kiemelve: az azóta folyamatosan emelkedő nézőszám bebizonyította, hogy jól döntöttek, hiszen a Fontana Filmszínház hazánk leglátogatottabb egytermes mozija, amely 2016-ban több mint 50 ezer nézőt fogadott. S bár az elmúlt hat hétben zárva volt, ennek ellenére, a tervek szerint, idén is hozzák a tavalyi számokat.

A 15 millió forintos beruházás keretében a nagyterem új aljzatot és új, korszerű, kényelmes székeket kapott, az eddigi 104 férőhelyet 130-ra bővítették, továbbá az első két sorban – gondolva a Hévízen pihenő, gyógyuló kerekesszékes vendégekre – mozgássérültek számára alakítottak ki helyeket, s akadálymentesítették a vészkijáratot. A korábbi izzókat LED-es égőkre cserélték, megújultak a függönyök, hátrébb vitték egy méterrel a mozivásznat, s a jobb láthatóság érdekében módosították a terem lejtését.

Papp Gábor elmondta még: a nagyterem mostantól Honthy Hanna nevét viseli. A boldog békeidők ünnepelt operettprimadonnája sokat időzött Hévízen, s a terem ma is helyet ad operettesteknek, amelyek rendkívül népszerűek a vendégek körében.

Szaknyéri András, a mozi vezetője elmondta: az eddigieknél is nagyobb intenzitással dolgoznak majd. A moziban – a nyolcszemélyes kisteremben vetítettekkel együtt – napi hét előadást láthat a közönség. Kiemelte: a közösségi filmnézés több mint százéves múltra tekint vissza a városban, az első filmszínház 1912-ben kezdte meg működését, a mozi mostani épületét 1985-ben adták át.

Az újranyitás alkalmából vasárnapig moziszékfoglaló hetet tartanak. A látogatók a premierfilmek mellett némafilmet is nézhetnek, amelyhez az aláfestőzenét egy, a vászon mellé állított zongora szolgáltatja.