Felújítják és füvesítik a szigligeti strandot (veol.hu)

40 millió forintos pályázati támogatással fejlesztik idén a strandot Szigligeten. A beruházások nagy része a nyárra elkészül, a pünkösdi nyitásra új lépcsőket helyeznek el, korszerűsítik a vizesblokkot, elkészül a gyepszőnyegezés.

A szigligeti strandon a lídós rész kivételével csak lépcsőn lehet bejutni a vízbe. Balassa Balázs polgármester a veol.hu-nak elmondta: figyelembe véve a növekvő látogatottságot és a partvonal elérhetőségét, két lépcsőtípust rendeltek.

A járófelület modern csúszásgátló kialakítást kap, a korlátok keresztmetszete kényelmes fogást biztosít szinte minden korosztálynak. A strand középső részén található két vizesblokk épületet korszerűsítik, korszerűbb szolgáltatásokkal látják el. Az épületeket nem bővítik, a nyílászárók méretei változatlanok lesznek. Továbbra is megmarad a két-két női és férfi vizesblokkon kívül a mozgáskorlátozott zuhanyzó és illemhely is. Az épületeket kívül és belül szigetelik, illetve a nyílászárókat kicserélik.

“A fejlesztés során a strand területén kiépített gázhálózatra rácsatlakozva biztosítani tudjuk a fűtést és a meleg vizes zuhanyzót. Utóbbi működtetésének szabályozását a nyitásig kidolgozzuk. Mindenképpen fontos, hogy bizonyos kontrollunk legyen a használatára vonatkozóan. A beruházás tartalmazza az elhasználódott mosdók, illemhelyek, kiegészítők cseréjét, az épületek festését, tető javítását. Kialakítunk egy külön bejáratú két személyes gyermek illemhelyet, melybe akár az apuka is elviheti gyermekét, mivel a gyermekmosdó az eddigi gyakorlattól eltérően nem a női vizesblokkban lett kiépítve” – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy a strandon ezer négyzetméternyi területen füvesítenek. A fejlesztés eredményeképpen a strand zöldfelületének már 80 százalékát borítja gyepszőnyeg és a teljes zöldfelületet öntözőberendezés locsolja, az idei évben háromezer négyzetméteren telepítenek öntözőrendszert. Az őszi időszakra is marad feladat, pályázati forrásból helyeznek el a mozgáskorlátozottak számára egy vízbe beemelő berendezést. Amint az egész Balatonon, itt is egységes dizájn alapján újulnak meg a kültéri öltözőkabinok, valamint az információs táblák.