Felújítják a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum épületét (Építész Fórum)

A Medgyaszay István által tervezett műemlék épületen végzett munkálatok során többek között a homlokzatot is felújítják, valamint sor kerül a belső terek komplex megújítására és akadálymentesítésre is.

A veszprémi önkormányzat közbeszerzést írt ki a Laczkó Dezső Múzeum felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. A tervezés a teljes körű, 2021 szeptemberében készült jóváhagyási tervdokumentáció alapján történik, magában foglalja az építési engedélyezési és a kiviteli tervdokumentáció elkészítését.

A munkálatok összefoglalóan a 2100 m2 hasznos alapterületű műemlék épület felújítását jelentik építészeti, épületvillamossági, és épületgépészeti munkákkal, 993 m2-t érintő homlokzatfestéssel, valamint egy liftet is beépítenek.

Sor kerül a belső terek komplex felújítására, leszámítva a közelmúltban felújított földszinti előadótermet, a konferenciatermet és a ruhatárt, vizesblokkot, valamint az alagsorban a közlekedő- és raktárhelyiségeket. Felújítják többek között a külső és belső nyílászárókat, a homlokzatot a kőfelületek tisztításával, restaurálásával és homlokzatfestéssel. Héjazatcserére is sor kerül, felújítják a fedélszéket, cserélve a tönkrement elemeket, hőszigetelik a zárófödémet, a padlástérben szellőzőgépházat alakítanak ki.

Az épület körül szivárgót alakítanak ki, megtörténik a pincefalak külső oldali hőszigetelése és a talajjal érintkező épületszerkezetek utólagos talajnedvesség elleni szigetelése. A beázásokat a szélfogó feletti teraszon bevonat-szigetelés készítésével, a szobrok körüli hózugok szigetelésével, a bádogozások kijavításával szüntetik meg.

Az egész házban új gépészeti rendszereket alakítanak ki, leválasztják a kórház fűtési rendszeréről, és a zeneiskolából új távhővezetéket alakítanak ki. A kiállítóterekben magas színvonalú, érzékenyen szabályozható klimatizációt valósítanak meg, figyelembe véve a műtárgyvédelmi követelményeket. Az épületvillamossági rendszereket is teljesen megújítják, a főhomlokzat díszvilágítást kap, emellett az épület akadálymentesítése is megtörténik.

Kisebb alaprajzi átalakítások is kilátásban vannak, ennek jegyében többek között az alagsorban külön bejáratú irodákat, a földszint és az alagsor közötti lépcsőpihenőről nyílóan is új irodát alakítanak ki, valamint a második emeleti raktárt és galériát elbontják, visszaállítva az eredeti térrendszert. A kiállítási szintek oldaltereiben álfalakat építenek ki a gépészeti rendszerek számára – írja az Építész Fórum.