Felújítják a Szent Mihály-dombi kápolnát (Keszthelyi TV)

Felújítják a Vonyarcvashegy és Balatongyörök határában lévő, az előbbi településhez tartozó Szent Mihály-dombi kápolnát. A plébánia 80 millió forint kormányzati támogatást kapott a munkálatokra. A hírt Manninger Jenő országgyűlési képviselő jelentette be közösségi oldalán. A kápolna turisztikai és szakrális szempontból is fontos, az istentiszteletek mellett számos kulturális eseményt tartanak itt.
A vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombi kápolna (Fotó: Keszthelyi TV)

A legenda alapján 1729 telén jégtábláról megmenekült halászok, fogadalomból építették a kápolnát. A történészek szerint azonban 1622-ben már kápolna állt a Szent Mihály-dombon. Többszöri átépítés után az 1860-as években nyerte el jelenlegi formáját az építmény. Jelentősebb felújítások a 2000-es évek elején történtek utoljára.Január 7-én jelentette be a térség országgyűlési képviselője, hogy 80 millió forintos kormányzati támogatást kapott a plébánia a felújításra.

„Nyilván ennek az előmunkálataiban sokan részt vettek; az önkormányzat vagy akár a Szent Mihály-hegyet védő egyesület. Sok embernek köszönhető a lobbi munkája. Végülis Soltész Miklós államtitkárral is sikerült beszélni – ennek is köszönhető ez a támogatás, hogy ezt az ékkövet minél jobb állapotban tudjuk fenntartani” – nyilatkozta televíziónknak Manninger Jenő. 

A beruházáshoz szükséges tervek, dokumentációk kidolgozása megkezdődött. A külső és belső homlokzat felújítása mellett a tervek közt szerepel a csapadékvíz-elvezetés kiépítése és egy elektromos orgona beszerzése is. Deák Ákos plébános elmondta, a felújítási tervek kidolgozása már a korábbi években megkezdődött. Hangsúlyozta, a műemlék- és természetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni a felújításnál.  A plébánia becslése szerint évente több tízezer ember sétál fel a Szent Mihály-dombra akár szabadidős vagy éppen vallási célból.

„A kápolnában a katolikus esküvők száma meghaladja a negyvenet. Ami nálunk nagy létszám. Ezen kívül itt ökumenikus módon is vannak esküvők. Szívesen jönnek fel ide az istentiszteletekre is” – tudta meg a tvkeszthely.hu Deák Ákos plébánostól.

A plébánia, az önkormányzat és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület számára is fontos a kápolna környékének jelenlegi csodálatos, egyben meghitt jellegének megőrzése. A civil szervezet is sikeresen pályázott, nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak egy hazai banktól. A településvezetéssel karöltve egy vizesblokkot és családbarát pihenőhelyet szeretnének létesíteni a domb északnyugati lábánál.

Pali Róbert polgármester: „Vonyarcvashegy önkormányzata ehhez egy több mint nyolcezer négyzetméteres területet vásárolt meg, közvetlenül a domb alján. Azon a területen szeretnénk ezeket a létesítményeket, illetve a családbarát helyet kialakítani. Természetesen összhangban minden résztvevővel. Most az előkészületi munkák folynak.”

Jelenleg az egyeztetési folyamatok zajlanak. Jövő héten kezd munkamegbeszélést a plébánia és az önkormányzat. A benyújtott tervek elbírálása után dől el, hogy mikor kezdődhet meg a kivitelezés – a Keszthelyi TV híradása szerint.