Felújítják a Ranolder-villát Badacsonyban (Magyar Hírlap)

Csaknem tíz esztendeje áll kizsigerelve a Badacsony oldalában Ranolder János püspök egykoron szebb napokat látott villája, amely még a rendszerváltoztatás után is a Badacsonyi Állami Gazdaság szőlészeti múzeuma volt, majd egy ingatlanbefektető vásárolta meg és kezdett neki az átépítésének.

A késő romantikus stílusú nyári rezidenciát Szentirmay József tervei alapján építették 1864-ben – A badacsonyi kúriából gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra – írja a Magyar Hírlap.

Szentirmay a korszak jónevű építésze volt, az 1860-as években az egyházmegye birtokaiból azok korszerűsítése után szép jövedelmet szerző püspökség vezető tervezője lett. Ranolder János felkérésére 1861-ben megtervezte és felépítette a püspök másik, Csopakon ma is álló villáját. A neogótikus, romantikus épület jelenleg a Növényvédelmi és Agrokémiai Állomásnak ad helyet. A püspöktől a későbbiekben birtok­igazgatói feladatokat is kapó Szent­irmay korabeli munkája a veszprémi Regina Mundi templom is, de az előbbiektől sem méretben, sem jelentőségben nem marad el a badacsonyi épület, amely egyes feltételezések szerint két ütemben nyerte el végső formáját.

A 2008 novemberében készített felvételeken még csak a vakolat romlása látszik, a tető és a nyílászárók a helyükön vannak. A befektető hotellé alakította volna az épületet melynek területét a pince szintjén bővítették volna, ezért több száz köbméter bazaltos sziklát el is szállítottak innen. Aztán levették a tetőt, és betonkoszorút öntöttek, de eltávolították a nyílászárókat, és kívül-belül leverték a vakolatot is.
Ezek után, még talán 2009-ben levonultak a munkálatokat végző cégek, és hamarosan elhagyta a térséget az időközben pénzzavarba kerülő ingatlanvállalkozó is. Azóta veri az eső a beszakadó födémeket, téglából kirakott szép boltozatokat. Tíz éve romlik az épület állaga, de úgy tudni, most akadt egy tőkeerős vállalkozókból álló csoport, amely véget vethet ennek a szomorú helyzetnek – számol be a Magyar Hírlap.