Feltárult a múlt Fenékpusztán (tvkeszthely.hu)

A 6000 éves bronzkori leletektől kezdve a középkorig bezárólag találtak leleteket és épületmaradványokat a leendő M76 gyorsforgalmi út nyomvonalán. A szakemberek egy ásatáslátogatáson mutatták be a feltárást a város napi programok keretében. A Göcseji és a Balatoni Múzeum dolgozói június végéig kutatják a területet.

„Ha fölnövök, akkor régész leszek” – Subicz Levente ezért jött az ásatáslátogatásra nagyszüleivel. A kisfiú mellett még mintegy 30 fő érdeklődött a múlt iránt.

„Egyszerű laikus érdeklődő vagyok, a régészet mindig is érdekelt. Nyomon követem, hogy hol, mit kutatnak és akkor itt meg lehet látni első kézből és hasznos információkhoz jutunk” – mondta el Boros Gábor.

Keszthely-Fenékpuszta mellett a leendő M76 gyorsforgalmi út nyomvonalán, 26 ezer négyzetméteres területen dolgoznak a régészek. Május 22-én kezdődött a munka, melyet a Göcseji és a Balatoni Múzeum 8 szakmai munkatársa és mintegy 20 segédmunkás végez.

„A legkorábbi leleteink a körülbelül 6000 éves rézkori Balaton lassigna kultúrának a leletei. Jórészt edénytöredékeket találunk, illetve díszesebb tárgyakat is találtunk ebből a korszakból. Kora vaskori leleteink vannak szép számmal, ezek fémleltek illetve egy településnek több épületét, illetve élelemtároló vermeket találtunk” – nyilatkozta az ásatás vezetője, Eke István.

A római erőd közelségének köszönhetően ebből a korból is találtak leleteket. De az egykor itt elterülő középkori Fenék falu épületeit is megtalálták. Minden korszak, amit észleltek, az fémleletekben is megtalálható. A római korból származó szépen kidolgozott bronz horgok és a díszes ládika veretek különlegességnek számítanak a szakemberek szerint. Ezeken kívül pénzérmék, ékszerek, fegyverek is előkerültek a fémkeresés során. Érdekes módon halpikkelyeket is találtak a régészek, melyek segítségével meg tudják állapítani, hogy a középkorban milyen halak éltek a Balatonban.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója: „Megmutatjuk azokat a tárgyakat, amelyeket készítettek és használtak, megmutatjuk azokat a régészeti objektumokat, házakat, gödröket, amelyek a településeik része voltak és mesélünk erről. A mese, vagy a történetmesélés révén a múlt az életre kel és reméljük, hogy így közelebb hozzuk a múltat az ide látogatóknak.”

A gépi munkák után 30 nap áll rendelkezésére a régészeknek, hogy elvégezzék az útépítés miatti megelőző feltárását. Várhatóan június végén fejeződik be a terepi munka. De utána még több évbe telhet, míg feldolgozzák a leleteket és információkat a szakemberek. Az itt előkerült leletek a Balatoni Múzeum gyűjteményét fogják gazdagítani.