Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata (vehir.hu)

Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.

Abban, hogy Veszprémben a megyei jogú városokhoz képest alacsony a száma a szálláshelyeknek közrejátszik a város sajátos szerkezete is, ahol nehezebben lehetne felépíteni egy nagyobb szállodát, valamint az a tény, hogy az idegenforgalom főleg a Balaton környékére koncentrálódott ezidáig. Ezt a két okot hozta fel Navracsics Tibor a kevesebb veszprémi szálláshelyek magyarázataként az Oliva Étteremben tartott sajtótájékoztatón, amelynek témája pont az volt, hogy Veszprém milyen módon fog változtatni ezen az állapoton – írja a vehir.hu.

A választ pedig az EKF projekt szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programja adta meg, amely összesen 800 millió forinttal járul hozzá ahhoz, hogy Veszprém minőségi szálláshelyei bővüljenek 2023-ig, majd az azt követő időszakban is itt tartsák a turistákat. A pályázaton három, a vendéglátásban nagy tapasztalattal rendelkező helyi vállalkozás nyert el támogatást, hogy megvalósíthassák szálláshelybővítő terveiket.

Az Oliva Étteremben, a Hotel, a Betekints Hotelben és a Hotel Historia Malomkertben összesen 50 darab új szobát alakítanak ki, miközben további szolgáltatásait is tudja fejleszteni a három veszprémi cég.

A pályázat eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy olyan infrastrukturális fejlesztésekről tudnak beszámolni az EKF keretében, amelyeknek már szemmel látható eredményei is vannak és amelyek meghatározóak lesznek Veszprém hosszabb távú turisztikai és gazdasági stratégiájában is.

A kormánybiztos hozzátette, azáltal, hogy 50 szobával bővül a veszprémi kínálat, nagyobb lehetőséget nyújt a város azoknak a turistáknak is, akik több napot szeretnének a Királynék városában eltölteni, ez pedig a gazdaságra is pozitív hatással lesz, ráadásul nem csak a 2023-mas évben, hanem azt követő években is 20-30%-os növekedés várható a turisztikai ágazaton belül.

Navracsics Tibor méltatta a helyi vállalkozókat, akik, mint fogalmazott szövetségben állnak a kultúrával, meglátták az üzleti lehetőséget ezen a területen.

Porga Gyula, polgármester röviden összefoglalta az EKF egyik kulcsfontosságú elemét, miszerint akkor lesz sikeres a program, ha a veszprémi lakosok és civil szervezetek mellett a helyi vállalkozók is magukénak érzik, ők is részesei lehetnek a megvalósításának.

Éppen ezért nem csak a 2023-mas évig kell gondolkodni, hanem az azt követő időszakra is, hiszen az összes olyan szolgáltatást, ami a városban kiszolgálja mind a turisták, mind a helyiek igényeit, az itt működő vállalkozók fogják biztosítani hosszú távon is. A mostani fejlesztések – amelyekbe az EKF nyújtotta 800 millió forint mellett a vállalkozók további 1 milliárd forintot fektettek be – pontosan ezt a célt szolgálják.

Összehasonlításképpen, Balatonalmádiban a part menti szállodában 198 vendégszoba áll rendelkezésre, Veszprémben pedig jelenleg 160 db négycsillagos minőségű vendégszoba van a különböző hotelekben, ez fog most további 50-nel fog emelkedni, ami 113 új vendég elszállásolására lesz elég.