Feloldások és tilalmak a balatoni horgászatban (balatonihal.hu)

Májusban véget ér a csónakos tilalom, szabadul a süllő, a balin és a sügér, azonban továbbra is tart még a kősüllő tilalma! Továbbá figyelni kell még a gardára, a harcsára, a compóra és egyes helyeken a pontyra is. 

(Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Zrt.)

Május 1-jén 00:01-től szabad először kihajózni ragadozóhalas felszereléssel a balatoni kikötőkből. (Bár részlegesen feloldották a csónakos tilalmat, az csak békés halakra és csak a partközeli sávra szólt!) – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. honlapjára feltöltött tájékoztatóban.

Május 1-től felszabadul a süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, azonban felhívják a ragadozóhal-horgászok figyelmét, hogy a kősüllőre továbbra is tilalom van, egészen június végéig. A pontytilalom idén is feloldásra került, azonban nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára, a Nyugati-övcsatornára, a Cigány-csatornára és a Kis-Balatonra. Az említett befolyók felső szakaszain a Balatoni Horgászrend 7. pontja szerinti általános tilalmak betartására is figyelni kell még. Hozzáteszik: sajnos sok horgász hajlamos megfeledkezni a garda fajlagos tilalmi időszakáról, amely május végéig tart.

Emellett május 4. – június 15. között van érvényben a harcsa és a compó tilalmi ideje. Itt fontos megjegyezni, hogy a Balatonon helyi szabály, hogy a harcsa fogási tilalma minden méretre vonatkozik.

Kitérnek arra is, hogy a járványhelyzet miatt egy horgászhelyen, valamint egy vízi járműben csak egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt. Ezen korlátozás várhatóan a veszélyhelyzet végéig érvényben lesz, és a vízi rendőrség ellenőrzi majd betartását a horgászok lakcímkártyája alapján.

A társaság továbbá tájékoztat, hogy a Tihany térségében elkészült 8 új műakadón nem rendelnek el tilalmat, azonban azokat a hajózási hatóság előírásai szerint sárga bójákkal jelölni kell a hajózás szereplői számára a balesetek megelőzésének érdekében. Ezen jelölés ideiglenes, amint az erre a célra készülő kardinális jelek elkészülnek, a bójákat el fogják távolítani.