Felnőttképzés indul Nagyvázsony térségében (veol.hu)

Olyan komplex, humán fejlesztési lehetőséget kaptunk egy európai uniós pályázat segítségével, melynek keretében Nagyvázsonyban, Pulán, Kapolcson, Mencshelyen és Badacsonytomajon képzési programok és a térségben élők életminőségét fejlesztő közösségi rendezvények valósulnak meg – mondta Fábry Szabolcs.

Nagyvázsony község önkormányzata és a térség másik négy települése együttesen 285,4 millió forintos támogatást nyert az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) pályázatának keretében a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” elnevezésű programban. Kompetenciafejlesztés, készségfejlesztés, képzési programok, közösségi események, élmények tarkítják majd az öt érintett település életét a következő időszakban. Nagyvázsony, Pula, Kapolcs, Mencshely és Badacsonytomaj lakossága, intézményi szereplői, a közigazgatásban dolgozók számára egy új lehetőség nyílik ezzel a pályázattal. OKJ-s képzések, tréningek, tanfolyamok és számos csoportos, közösségi tanulási forma lesz elérhető, hogy a munkaerőpiaci képességek és készségek, valamint a foglalkoztatás intenzitása, integrációs lehetőségei bővüljenek a térségben. A 2020 március elsejével befejeződő projekt célja a helyi foglalkoztatás fejlesztése, a napi ingázás és elvándorlás csökkentése, a helyben kialakított és tervezett munkahelyek értéknövelése és a hátrányos helyzetű csoportok képzése – írja a veol.hu.

Az OKJ-s bizonyítványt adó képzéseken szőlész-borász, gyümölcspálinka gyártó vagy egészségfejlesztési segítő képesítést szerezhetnek a résztvevők. Emellett számítógépes, pénzügyi és gazdasági ismereteket, falusi vendéglátást, a családi gazdálkodás módszertanait, idős betegápoláshoz kapcsolódó szociális tudást, a háztáji tevékenységet végzők fejlesztésén keresztül az elhelyezkedést segítő tréningeket, képességfejlesztő tanfolyamokat is indítanak. Különleges helyszínek és képzett oktatók várják a jelentkezőket az említett öt településről. Az OKJ-s képzések és a klubszerű élménytanfolyamok ingyenesek lesznek a résztvevők számára.

Fábry Szabolcs polgármester fontosnak tartja, hogy szerveznek képzéseket a családi gazdaságok megismertetésére. Lesz háztáji és helyi gasztronómiai kurzus, valamint a kiskerti növénytermesztést népszerűsítő tanfolyam, vagy a falusi vendéglátás és az ehhez kapcsolódó szállodai szobaasszony képzés is, amelyek oktatását élményszerű programok keretében valósítják meg a falusi turizmus fejlesztése érdekében.

A felnőttképzési programot ismertető sajtótájékoztatón, a projektet támogató Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy olyan képzéseket sikerült felvállalni, amelyek a mai, mindennapi életben szükségesek és fontosak. A turizmus fejlődő pályán van az országban és ebben a régióban is. A GDP 10 százalékát adja jelen pillanatban, de a kormány szeretné ezt 16 százalékra emelni. – Abban reménykedem, hogy a tanfolyamok elvégzése után nagyon sokan megtalálják majd a számításaikat a turizmusban, a Balaton-felvidéken és itt maradnak, mert ennek a projektnek térség megtartó ereje is van és ezekkel a képzésekkel egészen biztosan lehet majd boldogulni – fogalmazott.