Félmilliárdos katamaránt vásárolt az Erzsébet Alapítvány a zánkai kikötőjébe (mfor.hu)

Félmilliárd forintba kerülő elektromos katamaránt vásárolt zánkai kikötőjébe a meglévő hajópark színvonalának emelésére az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. Több mint 80 fős, 15-20 méter hosszúságú, és 5-7 méter szélességű vadonatúj utasszállító katamaránról szólt a pályázati kiírás az európai uniós közbeszerzési értesítőben. A nyílt eljárásra mindössze két cég pályázott, s közülük végül a Horányi Hajógyár Kft. nyert, s jutott ezzel 492,8 millió forintos megbízáshoz – írja az mfor.hu

 

Az Erzsébet Alapítványról

Az alapítvány honlapja szerint a táborokban 2016-ban 90 ezer, 2021-ben viszont már 140 ezer gyermek vett részt. 2021-től a zánkai gyermektábor megújult kikötőjéből már gyermekekkel a fedélzetükön futottak ki a sétahajók, a sárkányhajók (amelyeket 2017-ben a Hungaroring Zrt.-től vásároltak meg), valamint egy teljes körűen felújított katamarán vitorlás is.

Mindebből az következik, hogy a most vásárolt vadonatúj katamaránnal viharos sebességgel gyarapodik az alapítvány hajóparkja. Az alapítvány a zánkai táborral együtt anno a forgalmas zánkai kikötőt is megkapta, ahonnan 2019-ben, röviddel az átadás után ki is tiltották a „civil” hajósokat.

Az mfor.hu érdekességnek nevezi, hogy olykor az alapítvány saját cége nyeri el a kiírt közbeszerzéseket. Így történt 2022 szeptemberében is, amikor a 162 millió forintos, komplex üzemeltetési feladatok ellátását a két ajánlatból az Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft. nyerte el. 2021-ben pedig bruttó 13,4 milliárd forintos ajánlati árral ugyanígy a saját cégük kapta a közbeszerzési megbízatást, amelynek értékét most novemberben 15,9 milliárd forintra módosítottak. Az eljárás formálisan nyílt volt, mert más nem tett ajánlatot a hatalmas munkára, hogy a 2021-2024-es szezonokban összesen 355 178 főt (plusz 43 648 segítő munkavállalót) táboroztassanak.

Az alapítvány 2022. júniusi sajtóközleménye szerint tavaly óta a „Testvérek” (szerzetesek, katekéták, diakónusok és lelkészek) bevonásával még nagyobb hangsúlyt kap a keresztény szellemiség a balatoni élménytáborokban, amelyekben a felújításoknál kápolnák is létesültek. Így minden bizonnyal szép számban vesznek részt az erkölcs- és hittantanárok, akiknek 2023. január 1-jétől a kormány béremelést szavazott meg.

Idén a fonyódligeti Erzsébet-tábor újabb fejlesztésére kiírt 773 millió értékű közbeszerzést Mészáros Lőrinc három gyermekének cége, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nyerte – írja az mfor.hu.