Felkészültek a télre a Madárparkban (Keszthelyi TV)

A téli hidegre készülnek a Helikon Kastélymúzeum Madárparkjának lakói. Több madárfaj szaporulat előtt áll és féltve őrzik költőhelyüket. Vannak olyanok amelyeknek megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani zárt térben, míg mások – a hideghez szokott madarak- vígan lubickolnak most is a vízben. A parkban időben felkészültek a télre.

 

A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában jelenleg 52 madárfaj él. Köztük különleges madarakat találunk, halcsontfarkú récék, európai és ausztrál kanalas récék, sarki ludak és pávafélék is. Háromszázötven madár az alapállomány.  A  hideg beálltával gondoskodni kell a madarak biztonságos teleltetéséről. A parkban  időben felkészültek a  téli védelmére.

“Tavasszal, nyáron egy kicsit meg szokott ugrani a szaporulat matt a mennyisége. Nem túlzottan szaporítunk. Tehát nem szaporítjuk szándékosan a madarakat, véletlenszerű szaporulatunk van. Amit értékesíteni szoktunk és ezekből szoktunk új fajokat vásárolni. Most, hogy beköszöntött a tél, így elkezdtük a madarainkat téliesíteni. Jobbára a dél-amerikai fajokat téliesítjük. Ezeket tartjuk mi +5 fokon. Ez arra elegendő, ez a +5 fok, hogy a madarak még nem kezdenek el párosodni, de mégsem fagynak meg.”- mondta el a Madárpark vezetője, Rigó Gábor.

“A gólyák is- én mindig szoktam mondani – azért költöző madár mert nem talál élelmet. Egyébként megélne ő, a gólya is Magyarországon, Európában. Hiába van hideg. Viszont a mi madarainknak az úszóhártyájukkal van probléma. Ha a talaj meleg lenne, attól függetlenül a levegő hideg,mi az úszóhártya miatt próbáljuk őket védeni. Vannak dél-amerikai madaraink amiket jobbára be tudunk téliesíteni vagy muszáj betéliesítenünk.”- idézi Rigó Gábort a Keszthelyi TV Híradója.