Felgyorsul az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése (sonline.hu)

Létrejött a Nemzeti Földügyi Központ (NFK), amely júliustól központi költségvetési szervként végzi az állami földek kezelését. Az önálló, új földügyi központ egyik legfontosabb feladata az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének végrehajtása lesz.

Az Agrárminisztérium tervei szerint az új földügyi központ a jövőben az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb eljárásokkal koordinálja majd azokat az intézkedéseket, melyek az agrárium egyik legsúlyosabb örökségének, az osztatlan közös földtulajdonnak a felszámolásához vezetnek – írja a sonline.hu.

A Somogy Megyei Kormányhivatal azt közölte, hogy az idén tavaszig a kaposvári, fonyódi és marcali járásokban 37 ezer 300 hektárnyit már kimértek ebből a célból. A nagyatádi és siófoki járásokban még 38 ezer hektárral ekkor még nem végeztek, s a barcsi járásban tavaly 560 földrészlet esetében indult meg az eljárás. Ott 9 ezer hektár várt még kimérésre. Somogy 250 ezer hektár termőföldjének 30-40 százaléka, vagyis 60-70 ezer hektár az osztatlan közös földtulajdon, becsülte meg Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke.

Sajátosan magyar tulajdonforma az osztatlan közös, nem ismerik másutt a világon. Az 1990-es években találták ki arra a célra, hogy a termelőszövetkezetek örökségét hogyan osszák szét, hogy működőképes maradjon. Ezután a gazdáktól bérelték a földet. Már kilenc-tíz éve az osztatlan közös megszüntetése a cél. A becslések szerint 50-60 milliárd forintba, és erre eddig még nem volt a költségvetésnek forrása az elmúlt évtizedben.