Felborult konténer hatású kabinház a vonyarcvashegyi erdőnél

Felborult konténer vagy egy luxus hotelszoba? Egy furcsa kinézetű apartman hívja fel magára az arra sétálók, úrázók figyelmét meglepő formájával a Balaton északi partján, Vonyarcvashegy lakóövezetének szélén, egy erdővel borított domboldal előtt  – írja a likebalaton.hu.

Felborult ház az erdőszélen? (Fotó: Mészáros Annarózsa)

 

Jónás Gergő és Jónás-Kolop Renáta mutatta be a különleges szálláshelyet.

– Volt, aki az építés közben lélekszakadva rohant lefelé, hogy valaki hívja a tűzoltókat, mert beborult az épület a domboldalba – nevetnek a tulajdonosok – de az élére felfordított négyzet alakú hasábtömb kialakítás a terv legelső pontja volt. Béres Attila építésszel együtt úgy gondoltuk, hogy a meglepő forma számos különleges lehetőséget nyújt majd a belső terek kialakítása során. Ezt a szakma is díjazta, III. helyezést és különdíjat nyert el a Cabin Balaton terveivel egy országos építészeti versenypályázaton. A földig húzott tető korábban is a balatoni építészet jellegzetessége volt.

A messziről egy felborult, sötét konténerhez hasonlító, szürke korcolt bádog lemezzel borított épületbe belépve kitárul a világ, szó szerint előttünk magasodnak az erdő fái, a hatalmas, utcáról nem látható üvegablakon keresztül árad be a fény, a bent használt színek és természetes árnyalatok megnyújtják a teret.

– A 25 négyzetméter alapú belső csak első hallásra kicsi, az elrendezésnek, térkihasználásnak köszönhetően egy néhány napos elvonulásra tökéletes ez a tér. Elsősorban párok számára ajánljuk, nem pótágyazható, de külön kérés esetén egy babaágyat még el tudunk helyezni benne – mondják a tulajdonosok.

Az egyszerű geometriai formák bent is hangsúlyosak, a csúcs 4 méter magasan van. A belső tér védettségét a részben fedett terasznak köszönheti, így az utcafrontról nem lehet belátni, de mégis világos van.

Az apró konyhában akár egy könnyű vacsorát is el lehet készíteni, a fürdőben zuhany frissít fel, de a tervek szerint egy fa dézsa kád is hamarosan beépítésre kerül a teraszra. Az ággyal szemben pihenőpad, az ágyból néhány lépést megtéve tényleg egy erdei tisztáson lehet lépkedni.

– Minimális ökológiai lábnyomot szerettünk volna tenni az erdő szélére, az intim környezetű hotelszoba megalkotása során végig az energiahatékonyságra, a minőségi, természetes alapanyagok alkalmazására és a magas műszaki színvonalra törekedtünk. Még a szappant is egy környékbeli készítőtől vásároljuk a fürdőszobába – mondják a tulajdonosok.

(Fotók: Mészáros Annarózsa)

 

– A cél az volt, hogy maga a kabin és a benne megszálló vendégek egy picit a természet részévé váljanak, így könnyebb lelassítani, kikapcsolódni. Bár internet van a házban, arra buzdítjuk a vendégeket, hogy fedezzék fel a környéket, ismerjék meg azokat a helyeket, amiket mi is szeretünk.

Keszthely és Badacsony sincs messze. Ajánlják még a szállóvendégeknek Káptalantótit, a Szent György-hegyet és Szigligetet. az erdei útvonalak is sokfelé ágaznak, de a balatoni nyüzsgés is elérhető egy közepes sétával. Eljuthatunk a Keszthelyi-hegység számos kilátójához, és a környék biciklivel is felfedezhető – írja a likebalaton.hu, amely további képeket is közöl a fura házikóról.