Felavatták a megújult sármelléki iskolát (zaol.hu)

Felavatták a megújult iskolát, amelynek munkálatait két pályázatból, összességében mintegy 280 millió forintból finanszírozták. Horváth Tibor, Sármellék polgármestere emlékeztetett, az épület eredetileg Festetics- kúria volt, majd a II. világháborút követően művelődési házként működött, 1982-től pedig nyolctantermes iskolaként szolgálja a településen és a környéken élőket, a 220 négyzetméteres tornateremmel és a 196 fő befogadására alkalmas színházteremmel együtt.

A település vezetője emlékeztett, több sikertelen pályázat után 2018-ban végre nyertek forrást az épület energetikai korszerűsítésére, amivel régi álmuk vált valóra. Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte, megújult és energiahatékonnyá vált az épület, amire 249 millió forintot kapott a település egy uniós pályázaton. Úgy fogalmazott: az intézmény kívül-belül szebbé vált, és talán ennek is köszönhető, hogy Sármelléken nő az iskola gyermeklétszáma.

Fontos célunk az iskolák megtartása a kisebb településeken is, és ehhez pályázati forrásokból igyekszünk javítani a körülményeket, hogy a gyerekek ne érezzenek különbséget városi és falusi oktatási intézmény között. Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a 249 millió forintos támogatást a Magyar falu program jóvoltából még további 27 millióval egészítették ki, és így megújulhattak a földszinti és az emeleti vizesblokkok is. Beszélt arról is, a központ az MFP-ben 12 pályázatot nyújtott be, amelyből kilenc nyert

-fogalmazott.

Ebből öt intézmény a keszthelyi járásban található, ezekre 214 millió forint támogatást kapott a tankerületi központ.

Sármelléken a terveink között szerepel a kültéri pálya felújítása is, amire 11 millió forintos igényt nyújtottunk be, s a napokban várható döntés

– fogalmazott Magyar Ferenc, hozzátéve: a remények szerint tavasszal a külső sporttér is megújul. Az igazgató leszögezte: az iskolafelújítások hozzájárulnak az esélyegyenlőség megteremtéséhez, hiszen azzal, hogy a falvak intézményei megújulnak, egyre inkább biztosíthatók a minőségi oktatás feltételei a kisebb településeken is.