Felavatták a Kárpátia Borházat Badacsonyörsön (veol.hu)

A kéknyelű bor, s rajta keresztül az egész ágazat népszerűsítése volt az elsődleges célja annak a kétnapos rendezvénynek, amely Szegeden kezdődött, majd másnap Badacsonytomaj badacsonyörsi városrészében a Kárpátia Borház ünnepélyes felavatásával folytatódott.

 

Szabó Pál Csaba, a rendezvény fő szervezője, a borház ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket Badacsonyörsön. Beszédében elmondta, hogy az előző napon Szegeden szakmai konferenciát rendeztek, amelynek középpontjában a kéknyelű állt. Itt szó esett a kutatásokról, a marketingről, az állami szerepvállalásról – tudósít a veol.hu.

Ezt követően borkóstolót tartottak, amely országos szinten is kiemelkedőnek számít mind a részt vevő pincészetek, mind a bemutatott kéknyelű borok száma tekintetében. Szabó Pál Csaba a borház felavatása kapcsán azt külön kiemelte, hogy külhoni magyar borászok belső magyarországi integrációjával, piacra jutásával kívánnak foglalkozni, s ennek biztosítanak központi adminisztratív helyszínt. Ezzel együtt képzéseket, konferenciákat, valamint találkozókat rendeznek mostantól a Kárpátia Borházban. Az ügyvezető elmondta, hogy a szakma jelenleg bizakodó, hiszen a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a borágazatot, emellett pedig a fogyasztói érdeklődés is optimizmusra ad okot.

A rendezvényen Krisztin N. László polgármester úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen szép küldetés helyszíneként Badacsonytomajra, illetve Badacsony­örsre esett a választás. Ezzel együtt már most jelezte, hogy számít a borház részvételére a közelgő kéknyelű­virágzás ünnepén, amely idén június 4-re esik.

A Kárpátia Borház ünnepélyes avatásán Borbély Zsolt Attila vezető borszakértő vezényelte le a bemutatott különleges kéknyelűk kóstolását, majd kötetlen beszélgetéssel, poharazgatással zárult a boros program.