Fél évszázados jubileumot ünnepeltek Tapolcán (tapolcaimedia.hu)

A Tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 50 ( 50+1) éve és a zeneoktatás terén elért eredményei egy kiváló jubileumi gálakoncertben sűrűsödtek össze május 20-án este, a Csermák József Rendezvénycsarnokban. A nagy érdeklődés mellett megrendezett  jubileumi gálát az ünnepi gondolatok és kitüntetések átadása mellett, az oktatási intézmény vonós-,  ütős- és fúvószenekari produkciói tették zenei téren felejthetetlenné.

A rendezvény jelentőségét és népszerűségét jól jellemezte, hogy azt a sok száz helyi zenekedvelő, továbbá a város önkormányzatának vezetői, képviselői mellett megtekintette számos testvériskola vezetője, méltatta dr. Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, Szűcs Attila, a Balatonfüredi Tankerületi Központ szakmai vezetője és Uher Bertalan, a Veszprémi Csermák Antal Zeneiskola igazgatója, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökhelyettese is – tudósított a tapolcaimedia.hu.

A közönséghez, a Járdányi  volt és jelenlegi növendékeihez, pedagógusaihoz elsőként Dobó Zoltán szólt, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt ötven évben az oktatási intézményt létrehozták, ott tanítottak, vagy bármilyen szempontból, de segítették az intézmény fennmaradását és működését.  A polgármester szerint, Tapolca újbóli várossá válásával szinte egyedős zeneiskola tette lehetővé, hogy a helyi gazdasági, társadalmi és sport teljesítményekhez hasonlóan, a zeneművészet területén is babérok teremjenek Tapolcán. – Nem volt egyszerű a kezdet, de most mégis itt állunk rengeteg idő és erőfeszítés után, mely mögött emberek sokasága, zenepedagógusok, helyi családok, gyermekek vannak. 50 év alatt több mint száz tanár tanított a város zeneiskolájában és több ezer gyermek tanult itt, de az intézmény sokkal többet adott annál, minthogy kizárólag zeneiskolaként tekintsünk rá. Az itt tanuló növendék megtanult alkalmazkodni,  alkalmazkodott a kottához, a zenésztársai játékához, számos zenei szabályhoz. A sok szabály, a gyakran megterhelő gyakorlás végén mindig csoda született- fogalmazott a polgármester, aki mindenkit arra biztatott, hogy érezze meg ezt a csodát, ami által egy éretlen gyermekből zeneművész lesz, egy olyan szakember, aki képes szórakoztatni, érzelmeket közvetíteni, elvarázsolni hallgatóit.

Dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő személyes emlékeinek felelevenítésével kezdte köszöntőjét. Elmondta, azon szerencsések közé tartozik, akik hajdanán Tapolca zeneiskolájában tanulhattak, ráadásul büszkeséggel tölti el, hogy Borsányi Gábor mellett, édesapjának, az akkori gimnáziumi igazgatónak is nagy szerepe volt az iskola létrejöttében. – Ma már elmondhatjuk, hogy két teljes generáció nőtt fel a helyi zeneiskolának köszönhetően egy minőségi zenekultúrában… Nekünk magyaroknak talán fontosabb a zene, mint más nemzeteknek, hiszen ha meg akarjuk értetni magunkat a világban, olyan kommunikációs csatornákhoz kell nyúlnunk, amit mindenki ért, hiszen nem bízhatunk abban, hogy idegenben, magyarul megszólalva eredményt érhetünk el.  Nem véletlen, hogy a világ zeneirodalmának olyan nagy számban adtunk híres zeneszerzőket, zenészeket. Fontos, hogy gyermekeink értsék, műveljék a zene nyelvét és legyünk büszkék rá, hogy ilyen erős zeneiskolai hálózattal kevés nép büszkélkedhet. Bízom benne, hogy a tapolcai zeneiskola továbbra is a térség kultúrájának fontos szereplője lesz, ami előmozdítja azt az igényességet és életminőséget, amely valóban érdemessé teszi élni az életet. Boldog születésnapot!-  zárta köszöntőjét dr. Navracsics Tibor.