Fekete gólyák lepték el a halastórendszert (sonline.hu)

Több mint félszáz fekete gólya gyülekezőhelye lett a Balatontól nem messze található somogyfajszi halastórendszer. A tocsogó vizekben sok apró halat találnak a madarak.  A somogyi gólyákon kívül már a tőlünk északabbra fekvő területekről is megérkeztek a fekete gólyák.


Egy valódi madárparadicsom fogadja a látogatót Somogyfajszon. A Somogy Természetvédelmi Szervezet kezelésében álló tavakon réti sasok, gémek, kormoránok, fekete gólyák együtt csemegéznek. Az utóbbi napokban több mint félszáz fekete gólya lepte el a területet.

– A vártnál sokkal jobban sikerült a vizes élőhelyek rekonstrukciója. A területkezelési technológiának köszönhetően lassan kiszáradó tavakat alakítottunk ki. Így ezekben a tocsogókban rengeteg halat, békát találnak a madarak. Az elmúlt napokban több tucat költöző madár pihenőhelye lett a vízrendszer, köztük számos fekete gólyáé – magyarázza a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke, Tömösváry Tibor.

Cseh és lengyel fekete gólya is erőt gyűjt Somogyban
Közép-Európai viszonylatban is kiemelkedőnek számít ez a gyülekezőhely. A gólyák között több gyűrűzöttet is találtak. – Négy gyűrűzött fekete gólyát sikerült azonosítanunk. Az egyiket Szenyérben, a másikakat pedig Cseh- és Lengyelországban jelölték meg. Innen a madarak némi pihenő után indulnak tovább Közép-Afrikába – mondta a természetvédelmi szervezet elnöke. A Boronkai Tájvédelmi Körzet területén egyébként 6-8 pár fekete gólya fészkel. Sikeres volt az idei fekete gólya költés Országos viszonylatban is kiemelkedőnek számít a somogyi fekete gólya állomány. Ötven-hatvan párra becsülik a számát. A madarak 80 százaléka Belső-Somogyban költ, halastavak, holtágak és a Rinya patak mentén. – A sikeres költést nagyban meghatározza a vizes élőhelyek megléte és a csapadék. A fekete gólyák idén elegendő táplálékhoz jutottak, az alacsony vízállású tavakban bőven találtak halat. Így a költések jól sikerültek.

Átlagosan 3 fióka is kirepült a fészkekből, ez duplája egy átlagos évnek- mondja a Duna- Dráva Nemzeti Park, Közép-Dráva Tájegységének vezetője Horváth Zoltán. A szakemberek idén 30 fekete gólyafiókát meg is gyűrűztek, hogy követni tudják a mozgásukat. A madarak hamarosan útra kelnek és 5-6 ezer kilométernyi repülés után Közép-Afrikában telelnek. A fehér gólyák már augusztus közepén elindultak.