Fejlesztik a turisztikai szolgáltatásokat a badacsonyörsi Folly Arborétumban (MTI)

Új turisztikai szolgáltatásokkal gazdagodik a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. Az egykori pincében interaktív kiállítás, szabadtéri színház nyílik a tervek szerint jövő tavasszal – tájékoztatta az MTI-t az arborétum vezetője.

 

Folly Réka közölte, hogy 470 millió forintból fejlesztik az arborétumot. Sétautat alakítanak ki, ülőpadokat, függőágyakat helyeznek el a látogatók számára, valamint szabadtéri szobrok gazdagítják majd a létesítményt, elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt helyeznek ki. A beruházás első üteme a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósul meg 2022. április végéig.

Emlékeztetett: a fejlesztések már 2014-ben megkezdődtek, amikor új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertben. Ebben az időszakban minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat. 2018-ban felújították a család egykori lakóházát is, amely most látogatóközpont és étterem. Kibővült a grillterasz, idén nyáron átadták a Panoráma terasz-kávézót, augusztusban pedig megnyitott a cukrászműhely.

Az arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 116 évvel ezelőtt. Az induláskor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle található a Folly család negyedik generációjának munkájaként.

Folly Réka közölte azt is, hogy arany minősítést szerzett a Folly borászatából származó 2019-es Rajnai Rizling Németország nemzetközi borversenyén. A 2021. október 8-17. között megrendezett Berliner Wein Trophy versenyen 150 tagú zsűri értékelte a 38 országból érkező több mint 6 ezer tételt.